Duka přirovnal hry v Paříži k nacistické olympiádě. ‚Prošvihl chvíli, kdy mohl nic neříkat,‘ míní faráři

Bývalý pražský arcibiskup a kardinál Dominik Duka na svém blogu přirovnal právě skončenou letní olympiádu v Paříži ke hrám v Berlíně v roce 1936 a v Moskvě v roce 1980. Podle něj všechny odporovaly míru a přátelství. „Sportovci byli zneužiti k jiným cílům: k nacismu, komunismu a k novým ideologiím,“ napsal bývalý pražský arcibiskup v prohlášení na blogu serveru iDNES.cz. Jeho názor se ale setkal s kritikou, a to i z „vlastních řad“.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kardinál Dominik Duka

Kardinál Dominik Duka | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

„Vytvořil se trojlístek olympiád 1936 - Berlín, 1980 - Moskva a nyní Paříž 2024. Olympiáda nastolila mír. Proto zmíněné tři olympiády odporují těmto zásadám,“ napsal Duka na serveru blog.idnes.cz.

Letní olympijské hry v roce 1936 se konaly v německém Berlíně v době, kdy Adolf Hitler již úřadoval z funkce říšského kancléře a v Německu už téměř rok platily norimberské zákony o říšském občanství a na ochranu německé krve a cti cílené na židovské obyvatelstvo.

Olympiádu v hlavním městě tehdejšího Sovětského svazu v roce 1980 kvůli sovětské invazi do Afghánistánu bojkotovaly USA a dalších téměř 30 zemí. Her se tehdy zúčastnilo pouze 80 států, nejméně od roku 1956.

‚Nové ideologie‘

„Především bych chtěl poděkovat slavnému srbskému tenistovi Novaku Djokovićovi, ale také i postojům dalších politických, kulturních i duchovních představitelů, kteří poznali, že zde došlo k zneužití Olympiády určitými skupinami, které nám ovšem nezaručují ani dobrou výchovu ve školách, ani formaci,“ napsal dále ve svém komentáři Duka.

Kvůli vysoké hladině testosteronu je vyloučily z mistrovství světa, na hrách v Paříži ale boxerky budou

Číst článek

„Sportovci byli zneužiti k jiným cílům: k nacismu, komunismu a k novým ideologiím, které nám vlastně říkají, že neexistuje lidská identita. Z toho důvodu také ale neexistuje právo a neexistuje ani potřeba míru a přátelství. Muž, který bije ve sportovní disciplíně boxu ženu, je toho potvrzením. Ptám se, kde je Istanbulská smlouva, kde jsou její obhájci,“ položil řečnickou otázku.

Narážel tím na alžírskou boxerku Imán Chalífovou, která své kategorii vyhrála olympijské zlato. Narodila se jako žena, avšak byly u ní naměřeny vyšší hodnoty testosteronu. Mezinárodní olympijský výbor nicméně v prohlášení potvrdil, že Chalífová je žena a má právo v Paříži soutěžit.

Bývalý pražský arcibiskup také spojil pařížskou olympiádu s pražským průvodem hrdosti Prague Pride, jehož cílem je podpořit sexuální menšiny a rovná práva pro všechny.

„Ctitelé bakchanálií mohou vidět své projevy v takzvaných průvodech Pride. Nebylo náhodné, že v souběhu se takovýto průvod konal v Praze, v hlavním městě země, která se nazývá srdcem Evropy,“ napsal například dále v prohlášení Duka.

Kritika

Příspěvek na blogu vyvolal vlnu kritiky, a to i z Dukových „vlastních řad“. Evangeličtí faráři Karel Müller a Jakub Helebrant, kteří na internetu vystupují pod přezdívkou Pastoral Brothers a snaží se popularizovat víru a náboženství, se od kontroverzního prohlášení distancovali a doporučili jednaosmdesátiletému kardinálovi, aby již do veřejného prostoru svými názory nepřispíval.

Server iROZHLAS.cz také oslovil několik olympioniků s prosbou o reakci na Dukův text, stejně také zažádal o vyjádření tiskového mluvčího a vedoucího oboru komunikace Arcibiskupství pražského a vedoucí sekretariátu samotného Duky.

„Nemám sebemenší chuť se k podobným věcem vyjadřovat,“ odpověděl stručně redakci sportovní ředitel Českého olympijského výboru Martin Doktor. „Je to jeho názor. Více se k tomu nebudeme vyjadřovat,“ uvedla pak dříve pro server iDNES.cz mluvčí Českého olympijského výboru Veronika Linková. Zástupci arcibiskupství a Duky zatím neodpověděli.

Tomáš Petrilák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme