V Dukovanech kvůli lidské chybě odstavili jeden z bloků

V Jaderné elektrárně Dukovany odstavili jeden ze čtyř výrobních bloků - kvůli lidské chybě. Pracovník elektrárny totiž omylem uzavřel jeden ze šesti okruhů s chladicí vodou v jaderné zóně reaktoru, proto energetici museli odpojit dvě turbíny.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaderná elektrárna Dukovany

Jaderná elektrárna Dukovany | Foto: ČEZ

Jak Radiožurnálu potvrdil mluvčí elektrárny Petr Spilka, všechny bezpečnostní systémy elektrárny Dukovany zareagovaly správně. Událost nemá žádný vliv na okolí, neunikla žádná radiace. Elektrárenské společnosti ale tato mimořádná událost způsobila několikamilionové ztráty v důsledku omezení výroby.

"Pracovník měření a regulace udělal chybnou manipulaci a uzavřel hlavní uzavírací armaturu. Tato manipulace vedla k zastavení průtoku v cirkulační smyčce, k nastoupání hladiny vody v parogenerátoru. Ochrany turbíny v tom případě podle projektu zareagují a odstaví celou turbínu. Systém reaktoru na druhé straně sníží výkon reaktoru, to se stalo a výkon reaktoru byl snížen na šest procent," řekl mluvčí dukovanské elektrárny.

Blok by se měl vrátit k plnému výkonu večer. Zbývající tři bloky Dukovan stále dodávají proud naplno.

Marika Táborská, Petr Večeřa Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme