Fialova vláda představila reformy. Seškrtala dotace, zavedla dvě sazby DPH a zrušila 22 výjimek

Vláda navrhuje, aby daň z přidané hodnoty nově měla dvě sazby místo nynějších tří. Více chce zdanit alkohol nebo tabák. Zlevnit naopak chce potraviny, bydlení a léky. V úvodu představování vládního konsolidačního balíčku a důchodové reformy to řekl premiér Petr Fiala (ODS). I když se některé daně zvýší, kabinet se soustředil na to, aby dopady na občany byly co nejnižší, uvedl. Představení reforem a následné reakce iROZHLAS.cz sleduje online.

Sledujeme online Praha (Aktualizováno: 14:31 11. 5. 2023) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Většinu snížení schodků podle ministerského předsedy zajistí úspory, například omezení dotací. Omezení neinvestičních dotací přinese 46 miliard korun, omezení provozních a mzdových výdajů státu přes 20 miliard, řekl Fiala.

Zrušeno bude 22 daňových výjimek. Zkrátí se tak podle něho mimo jiné daňové přiznání.

Pokud by vláda opatření neudělala, schodek rozpočtu v příštím roce by byl o 94 miliard korun vyšší, v roce 2025 o 148 miliard, uvedl premiér. Kabinet podle něj je a bude rozpočtově zodpovědný.

Článek pokračuje pod online reportáží.

Důchodová reforma pak podle Fialy stojí na úpravách výpočtu věku odchodu do důchodu, změně valorizací penzí a úpravách předčasných důchodů.

Tempo zadlužování České republiky je hrozivé a je dědictvím předchozích populisticko-socialistických vlád, míní Fiala. 

Připomněl, že jeho kabinet už krátce po svém jmenování učinil výdajové škrty ve výši téměř 80 miliard.

Ministři vlády Petra Fialy usedli na tiskové konferenci do první řady | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Nikdo ale podle premiéra nemohl počítat s ruským útokem na Ukrajinu, následnou migrační krizí a nutnými programy podpory pro občany a firmy, které sužovaly vysoké ceny energií.

Předkládaná opatření podle Fialy mají naprosto jednoznačnou podporu celé vládní koalice. „Samozřejmě, že jde o kompromis. Každý z nás musel v něčem ustoupit a udělat to s vědomím, že za finálním kompromisním výsledkem stojí a že je ho schopen hájit,“ poznamenal.

Kabinet podle něj nečeká slova chvály a v první chvíli ani masivní pochopení, ale je připraven na racionální debatu a všechna rozhodnutí obhájit.

REFORMA DŮCHODŮ: Do penze se půjde později, růst pro současné i příští seniory zpomalí

Číst článek

Premiér přiznal, že opatření a škrty jsou nepříjemné a bolí. „My jsme si ovšem jisti, že půjde o přijatelnou cenu, že půjde o naprosto přijatelnou cenu za to, že naše země bude ve formě a že její budoucí prosperita, to všem lidem, kteří žijí, pracují a podnikají ČR, v dalších letech plnohodnotně vynahradí,“ řekl k tomu.

Podle ekonomické analytičky Českého rozhlasu Jany Klímové se po oznámení reforem dá očekávat negativní reakce od podniků. „Očekávám, že přijdou tlaky od podniků. Svazu průmyslu se určitě nebude líbit zvýšení daní, oni už avizovali, že pokud by k tomu mělo dojít, že to budou považovat za velmi nešťastné.“

Klímová ale zároveň podotkla, že nezazněl jeden důležitý argument. „Na druhou stranu, pokud vím, z neoficiálních informací, tak to zdůvodňují tím, že se musí všichni podílet nějakým způsobem na konsolidaci veřejných financí a že podniky čerpaly velkou podporu od státu v minulých letech, ať už to bylo za covidu nebo i v energetické krizi a že teď je čas na to, aby státu něco vrátili. To je hlavní argument, který ale dneska nezazněl,“ uvedla analytička.

Jistota penzí

Vládní opatření podle předsedkyně Sněmovny Markéty Pekarové Adamové přinesou mimo jiné jistotu penzí a ekonomickou prosperitu a jsou podle ní i protiinflační. 

Každá z koaličních stran musela přistoupit v debatách o opatřeních podle ní ke kompromisu. Za výsledným plánem koalice stojí, dodala.

Premiér Petr Fiala (ODS) a předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Pekarová Adamová poukázala na to, že úspory na straně státu rozhodně převyšují nové příjmy. Zmínila „osekání“ národních dotací a snížení objemu peněz na platy státních zaměstnanců.

Dále šéfka TOP 09 mluvila o konci „chaosu v daních“, má podle ní zaniknout 11 výjimek u daně z příjmů. V případě daně z přidané hodnoty má základní sazba zůstat 21 procent, v jedné snížené sazbě mají být podle ní „klíčové položky“ pro občany a rodiny.

ÚSPORY STÁTU: Vláda chce šetřit hlavně na dotacích, schodek plánuje snížit o 147,5 miliardy korun

Číst článek

Jmenovala léky, potraviny a vodné a stočné. „Nulová DPH na knihy, což je jediná výjimka, je obzvláště potěšující změna,“ řekla Pekarová Adamová. 

Ekonomická analytička Českého rozhlasu Jana Klímová v této jediné výjimce ale moc smyslu nevidí. „Řekla bych, že to je politika a ekonomicky to určitě nedává smysl. Neslyšeli jsme také, jak to bude například s tolik diskutovanou spotřební daně na víno, která samozřejmě pokud jí nezavede, tak je to také politika,“ připomněla.

‚Splátka politickou odvahou‘

Kdyby vláda nepřistoupila k rozpočtovým opatřením, přišla by Česká republika o řadu výhod, například bezplatné školství a zdravotnictví, kvalitní veřejnou infrastrukturu nebo sociální systém, který pomáhá potřebným, uvedl na tiskové konferenci ministr vnitra a předseda hnutí STAN Vít Rakušan.

Opatření podle něj neznamenají zpomalení ekonomického růstu, ale naopak to, že česká ekonomika může v dalších letech výrazně růst, z čehož budou těžit veškeré vrstvy české společnosti.

Cestou k zachování solidárního moderního státu není zadlužování nebo půjčování, míní Rakušan.

STEM: Dvě třetiny lidí míní, že reforma penzí má být přijata co nejdříve. Obávají se však dopadů a změn

Číst článek

Kabinet ale podle něj učinil půjčku od občanů, a to takovou, že si vypůjčil důvěru vládnout. Nelze ji splácet populismem, tím, že vláda nebude věci pojmenovávat pravými jmény – či tím, že nepřijde s řešeními zajišťujícími prosperitu země, uvedl vicepremiér.

Důvěru je podle něj třeba splácet politickou odvahou přistoupit i k takovým krokům, která se dotknou každého, ale ve výsledku každému přinesou profit.

O populismu se nicméně i v souvislosti s kabinetem Petra Fialy zmiňuje komentátor David Klimeš. 

„V mnohém jde o popření mnoha populistických slibů z předvolební sněmovní kampaně 2021. Mám tady před sebou například letáček ODS: ‚Odmítáme vyšší zdanění nemovitostí‘ a k tomu píše Zdeněk Zbyněk Stanjura ‚nápad na zvýšení daně z nemovitosti je opravdu nebezpečný. Nechápu, proč by stát měl trestat někoho za to, že si pořizuje bydlení‘.To padlo, zjevně. Stejně tak padl slib, že se nebudou zvyšovat daně,“ řekl Klimeš pro Radiožurnál.

Komentátor také zkritizoval průběh tiskové konference. „Ve velkém mi to připomíná covidové konference vlády Andreje Babiše, kdy se několik hodin něco oznamuje, ale vlastně nikdo pak neví, co to je.“

Krok ke zdravějším financím

Cílem reforem podle místopředsedy vlády Ivana Bartoše (Piráti) je, aby se jejich zátěž spravedlivě rozložila na celou společností, politiky nevyjímaje. Neexistuje podle něj magický recept, který by vyřešil problémy všech a okamžitě.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) na konferenci k novým finačním šktrům | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Vláda představenými opatřeními vykračuje správným směrem ke zdravějším financím a tedy k prosperující společnosti, řekl na tiskové konferenci.

Zajištění lepšího života v ČR podle Bartoše není možné bez zdravých veřejných financí. Poznamenal, že veřejné finance v minulosti „dostaly zabrat“ vinou populistických nápadů i kvůli krizím.

Jejich stav označil za alarmující, stejně jako důchodový systém. Je proto podle něj nezbytné to řešit. Podotkl, že změny je potřeba dělat promyšleně a citlivě.

Pro koalici podle něj bylo zásadní, aby reforma co nejméně zasáhla zatížené domácnosti, nebo aby jim naopak pomohla. Zmínil v této souvislosti například zachování nízkého DPH na každodenní nejdůležitější zboží a služby, nebo řešení dostupnosti bydlení.

Seškrtání dotací

Objem státních dotací se v příštích dvou letech sníží o 54,4 miliardy korun. Z toho o 45,6 miliardy korun se dotace zkrátí už v příštím roce, uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Většinu zkrácení dotací budou tvořit podpory v resortech průmyslu a obchodu a zemědělství.

V oblasti průmyslu a obchodu se vyplácené dotace sníží za dva roky o 20 miliard korun, v zemědělství o 10,2 miliardy korun.

Díky důchodové reformě se už nikdo z nás nebude muset budoucnosti obávat 🧩

Parametry důchodové reformy najdete zde: mpsv.cz/web/cz/duchodo…

Další informace zde: mpsv.cz/web/cz/-/zajis…

13:01 – 11. 05. 2023

5 10

Dotace v dopravě klesnou o šest miliard korun, v oblasti místního rozvoje o 2,8 miliardy korun a ve školství o dvě miliardy korun.

Rušení dotací tvoří hlavní část konsolidačního balíčku pro výdajovou stranu rozpočtu. Celkem chce stát za dva roky na výdajích ušetřit 78,3 miliardy korun.

Komunikace s opozicí

Podle komentátora Petra Hartmana je důležité, aby se na reformách alespoň v základě vláda s opozicí shodla. „Je důležité, aby komunikovala vláda s opozicí a uvidíme, jak to bude fungovat v budoucnosti i z pohledu třeba dění ve Sněmovně, protože některá opatření vyžadují změny zákonů. A jak jsme se mohli názorně přesvědčit například u snahy vlády prosadit jednorázovou změnu valorizace penzí, tak jsme byli svědky mnohahodinových, mnohadenních obstrukcí," řekl ve vysílání Radiožurnálu.

ÚSPORNÝ BALÍČEK: Vláda představila soubor 58 opatření za téměř 150 miliard

Číst článek

To podle Hartmana jednak celkově brzdí práci poslanců, protože se nemůžou věnovat dalším věcem – hrozí ale také, že po dalších volbách by se reformy mohly změnit. „Bylo by důležité, kdyby přeci jenom na úplně základních principech se našla nějaká shoda mezi vládou a opozicí z toho důvodu, aby po volbách zase bylo všechno jinak, jak jsme byli svědky už v minulosti.“

Důchodová reforma

Důchodový věk by se měl nově nastavit podle vývoje doby dožití každý rok lidem, kterým je 50 let. Penze by měla trvat v průměru 21,5 roku. Zaručený důchod by měl odpovídat 20 procentům průměrné mzdy.

Nové důchody by měly být o něco nižší než dnes. Část příjmu ve stáří by mělo zajistit spoření se státním příspěvkem. Postupně by se mohly zvýšit odvody živnostníkům a víc by mohli odvádět i lidé pracující na dohodu.

Každá z koaličních stran musela přistoupit v debatách o opatřeních podle Markéty Pekarové Adamové ke kompromisu. Za výsledným plánem koalice stojí, dodala. | Foto: René Volfík | Zdroj: Český rozhlas

Reformní změny ke zmírnění zadlužování důchodového systému a k zajištění jeho udržitelnosti představil na vládní tiskové konferenci ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). Podle něj reforma počítá i se společným základem pro výpočet penze manželů či zohledněním péče ve výši důchodu.

Chytrá horákyně

Stanovit přibližné roky, kdy by lidé měli jít do důchodu, by bylo správné. To byl i jeden z původních návrhů, že se budeme bavit o 67, 68 letech. Zvítězil však přístup Chytré horákyně – když se řekne, že pro každou kohortu kolem 50 let se určí nový věk pro odchod do důchodu, tak to moc neznamená," zkritizoval vládu ve vysílání Radiožurnálu komentátor David Klimeš.

„Má to i jeden tragikomický aspekt, že se vracíme do kritizované důchodové reformy za vlády Petra Nečase, kdy se mělo vše prodlužovat automaticky o dva měsíce věk pro odchod do důchodu. Paradoxní je, že další vláda Bohuslava Sobotky, kde seděl i Marian Jurečka, to zrušila a zastropovala na 65 letech.“

Podle Klimeše tak Marian Jurečka v podstatě popírá sám sebe ze svého angažmá v Sobotkově vládě. „Vrací se k tomu, co zrušil, to znamená k reformě automatického navyšování věku pro odchod do důchodu, kterou vymyslela vláda Petra Nečase,“ dodal

Ekonomky Danuše Nerudová a Helena Horská na vládní tiskové konferenci Česko ve formě | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Výdaje na penze prudce rostou, nyní tvoří přes 30 procent státních výdajů. Loni se vyplatilo bezmála 600 miliard korun, letos by to mohlo být zhruba o 90 miliard víc. Deficit důchodového pojištění by mohl činit kolem 80 miliard korun. V příštích letech by mohl stoupnout na několik procent HDP ročně. Do důchodu nastoupí silné ročníky dětí ze 70. let. Ubude pracovníků, kteří na penze přispívají.

kne, ako, nel, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme