Turistů v Česku přibylo. Výrazně větší zájem potěšil hlavně hoteliéry v Ústeckém kraji

V českých hotelech, penzionech a kempech se ve 3. čtvrtletí ubytovalo sedm milionů hostů, meziročně o 5,9 procenta víc. Přibylo turistů z Česka i zahraničí.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Praha, turisté, turista, turistika (ilustrační foto)

Praha, turisté, turista, turistika (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Počet přenocování stoupl o 4,2 % na 19,9 milionu nocí. Meziroční růst zaznamenaly všechny typy ubytovacích zařízení, výjimkou jsou pouze turistické ubytovny a chatové osady. Údaje ve středu zveřejnil Český statistický úřad.

Statistici evidují od července do konce září 3,82 milionu ubytovaných turistů z ČR a 3,18 milionu cizinců. Tradičně nejvíce lákala Praha, kde alespoň jednu noc strávilo 2,24 milionu hostů. Je to meziročně o 4,2 % více.

Praha a Krumlov hlásí stop stav. Přilákat turisty do regionů má Gott, Jágr nebo Sáblíková

Číst článek

Regionálně přibylo turistů ve všech krajích. Nejvyšší přírůstek zaznamenal Ústecký kraj, kde se ubytovalo téměř 231 000 návštěvníků, což bylo o 16,8 % více než loni. Naopak v Libereckém kraji byl nárůst pouze o 0,1 % na 367 000 hostů.

Návštěvnost hotelů v Česku byla ve 3. čtvrtletí meziročně vyšší o 6,7 %, v penzionech byl nárůst 8,5 % a v kempech 5,9 %. Mírně vzrostl i počet hostů v chatových osadách a turistických ubytovnách, ale strávili v nich o 1,2 % méně nocí než loni. V hotelích se počet přenocování zvýšil o 5,1 %, v penzionech o 7,2 % a v kempech o 5 %.

Nejvíce zahraničních hostů přijelo jako vždy z Německa. Hromadná ubytovací zařízení navštívilo více než půl milionu Němců, v porovnání s předchozím rokem to bylo o 3,6 % více. Na druhém místě jsou Slováci, kterých přibylo o 5,4 % na 216 000. U třetích Poláků byl nárůst o 4,1 % na 199 000 hostů.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme