Statistici opravili obchodní bilanci za březen a duben

Další chybu ve výpočtech dnes ohlásili statistici. Schodek naší obchodní bilance byl podle nových čísel v dubnu a březnu nižší, a to o jednu, respektive dvě a půl miliardy korun. Tak výrazné změny ztěžují práci ekonomům, protože mění obraz vývoje našeho hospodářství.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze

Peníze | Foto: Jan Rosenauer

Český statistický úřad v tomto případě potřebuje data od Generálního ředitelství cel. Ačkoliv jsou revize zahraničního obchodu i ve světě celkem běžné, v březnu šlo evidentně o technickou chybu na straně celníků. Připouští to i jejich mluvčí Jiří Barták. "Skutečně byly chybné údaje celní statistky, které zapříčinil především přechod na nový počítačový systém a nesrovnalosti ve zpracovatelských programech."

Barták ale také vysvětlil, že revize je nutná už kvůli používaným postupům. Zatímco totiž statistici zpracovávají údaje už šestnáctý den následujícího měsíce, podniky je mohou odevzdávat později. "Do těchto dat zasahují výrazným způsobem skutečnosti, kdy je firmám kvůli zjednodušení povolen takzvaný zjednodušený postup," dodal mluvčí statistiků.

Podle Kamila Kudláka z ČSÚ tak v dubnu a březnu neprošly statistikou položky v řádu miliard korun. "Vypadly velké vývozy firem, které tady provádí zušlechťovací operace, kdy celý vývoz dají na jeden formulář, který má třeba i miliardové hodnoty. A tam když dojde k problémům při kontrolách, tak celá statistika vypadne a zpomalí se," vysvětlil Kudlák.

Oba úřady se proto domlouvají na tom, že údaje o vývozu budou zveřejňovány jen čtvrtletně, což má zajistit jejich větší přesnost.

Jitka Hanžlová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme