Statistici opět revidovali data

Český statistický úřad letos už potřetí výrazně revidoval údaje o zahraničním obchodu. Dnes oznámil, že naše obchodní bilance v dubnu skončila schodkem 7,8 miliardy korun, oproti dosud uváděným 8,8 desetinám. Statistici opravili také údaje za březen. Schodek se tak snížil na jednu a třičtvrtě miliardy korun z už jednou upřesněných čtyř miliard. Ekonomy ale tato poslední korekce příliš nepřekvapila.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny, česká měna

Koruny, česká měna | Foto: Jan Rosenauer

Příčiny revize dat zůstávají stejné jako v době, kdy byla odvolána předcházející předsedkyně Marie Bohatá. Ani teď se nepodařilo dostat všechna podstatná data o vývozu od celníků včas. Vrchní ředitel odboru cen Českého statistického úřadu Kamil Kudlák vysvětlil, že šlo o technickou chybu na straně generálního ředitelství cel. "Příčina je vlastně stále stejná, zpracování za březen se de facto zhroutilo u vývozu. Bylo potřeba ta čísla znovu zkontrolovat. Linky kontroly byly příliš strohé, takže spoustu dat neprošlo a celý ten proces se hodně zpomalil. Takže teprve nyní se podařilo čísla o exportu za březen dostat do standardní podoby."

Jak říká Vladimír Pikora z Volksbank, už si na neustálé opravy zvykli. "Takovou vysokou revizi jsme samozřejmě nečekali, nicméně Český statistický úřad pravidelně svá data reviduje a tím pádem ani tato revize nebyla nijakým výrazným překvapením. A musíme si zároveň uvědomit, že se revidují čísla nejenom v České republice, ale revidují se i v zahrančií. někdy je to více, někdy méně. Samozřejmě ideální by bylo, kdyby ta čísla byla revidována jen minimálně."

Markéta Kaclová, Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme