Sociální správě se přihlásilo 26 tisíc nových zaměstnavatelů. Musí teď hlásit všechny dohodáře

Kvůli nové evidenci pracovníků na dohodu o provedení práce vzrostl počet registrovaných zaměstnavatelů u sociální správy, za červenec se jich nově přihlásilo zhruba 26 tisíc. V červnu, kdy ještě neplatila nová povinnost, jich bylo asi 2500. Zaměstnavatelé musí nahlásit všechny pracující dohodáře za červenec do 20. srpna. Jinak jim hrozí pokuta až 50 tisíc korun.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ilustrační foto

Kvůli nové evidenci pracovníků na dohodu o provedení práce vzrostl počet registrovaných zaměstnavatelů u sociální správy (ilustrační foto) | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

„Ti, kteří doposud do registru zaměstnavatelů přihlášení nebyli, protože zaměstnávali pouze zaměstnance s nepojištěnými DPP, mají povinnost se přihlásit, protože se nově povinnost vztahuje na všechny zaměstnance na DPP,“ vysvětluje mluvčí České správy sociálního zabezpečení Jitka Drmolová.

Omezíme ‚dohodáře‘, posílíme spolupráci s OSVČ a počet pracovníků snížíme, zní z Hospodářské komory

Číst článek

Do začátku prázdnin museli zaměstnavatelé nahlašovat jen dohody o provedení práce, kde výdělek přesahoval deset tisíc korun. Od července už všechny. Stát si od toho slibuje lepší přehled o dohodářích.

Bez evidence mohli lidé pracovat na víc dohod u více zaměstnavatelů a tím se vyhýbat placení pojistného. Podle Hospodářské komory se musí novým pravidlům přizpůsobit až 250 tisíc zaměstnavatelů.

Patrik Salát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme