Omezíme ‚dohodáře‘, posílíme spolupráci s OSVČ a počet pracovníků snížíme, zní z Hospodářské komory

Podniky se připravují na změny, které má přinést novela zákoníku práce v oblasti zaměstnávání na dohody mimo pracovní poměr. Pokud novela projde parlamentem, dohodáři budou mít nárok na dovolenou a příplatky za práci o víkendech a svátcích. „Největší část firem bude snižovat počet zaměstnanců na dohody,“ říká pro Radiožurnál viceprezidentka Hospodářské komory Jana Havrdová.

ZMĚNY ZÁKONÍKU PRÁCE Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

servírka, číšník, restaurace, kavárna, pohostinství

Podle Havrdové se změny nejvíce dotknou sezónních prací | Zdroj: Fotobanka Pixabay

Podle průzkumu mezi čtyřmi stovkami firem, který si nechala udělat Hospodářská komora, se kvůli změnám čtyři pětiny podniků chystají snižovat počet pracujících. Máte přehled, ve kterých sektorech pracují lidé na dohodu nejvíce, tedy kterých sektorů se změny nejvíce dotknou?
Z našeho šetření vyplynulo, že se jedná zejména o sezónní práce v zemědělství nebo v cestovním ruchu. Osobně jsem ze sektoru fitness a sportu, tam také bohužel velmi silně ucítíme dopady změn, které plánuje vláda.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si celý rozhovor s Janou Havrdovou

Komora uvedla, že plánované změny zaměstnavatelům zvýší náklady na administrativu. Jak konkrétně?
Administrativa se všemi opatřeními, které vláda plánuje, jednoznačně zvýší.

Samozřejmě to bude o tom, že všechna jednotlivá opatření znevýhodní pro zaměstnavatele zaměstnávání na dohody, a proto budou mít tendenci dohody spíše omezovat.

Risk švarcsystému?

Z druhé strany firmy většinou zaměstnance zoufale shánějí. Proč je tedy takový problém zaplatit i práci o sobotách a nedělích a dát jim dovolenou?
Je potřeba hledat řešení, které vyhovuje oběma stranám, tedy jak zaměstnavatelům, tak zaměstnancům.

Pokud zaměstnavatelé budou mít proti stávajícímu stavu výrazně horší podmínky, tak samozřejmě budou hledat jiná řešení mezi svými zaměstnanci. Budou také hledat řešení na formy spolupráce přes OSVČ a tak dále. Je třeba hledat takový konsenzus, aby to vyhovovalo oběma stranám.

Pokud vy sama říkáte, že firmy začnou hledat víc pracovníků na OSVČ, nejsme ale zpátky u problému zvaného švarcsystém?
Ano, samozřejmě.

I ten budou firmy riskovat? Je nelegální.
Tady se nebavíme o tom, že by jakýmkoli způsobem vyhledávaly nelegální řešení. Z našeho průzkumu ale vyplynulo, že největší část firem, což je 26,2 procent, bude snižovat počet zaměstnanců na dohody a přerozdělovat práci mezi ostatní zaměstnance.

Home office nebo volné pátky. Novela zákoníku práce má zaměstnancům zajistit flexibilnější podmínky

Číst článek

A pak samozřejmě budou v mezích zákona uvažovat i o tom, že budou více spolupracovat s lidmi, kteří pracují jako OSVČ.

Práci na dohody poskytuje podle vašeho průzkumu 93 procent zaměstnavatelů. Neukazuje i toto číslo, že dohody jsou nadužívané?
Přiznám se, že toto asi neumím úplně vyhodnotit. Dohody jsou velmi využívány u cílových skupin, jako jsou studenti, senioři, maminky na mateřské dovolené nebo rodiče na rodičovské dovolené.

Jsou to lidé, kteří chtějí zůstat v kontaktu s pracovním prostředím, ale nemají prostor nebo podmínky na to, aby pracovali na úvazek. Myslím, že je i zájem o slaďování kariérního a rodinného života v rámci naplňování trhu práce i specialisty třeba z oblasti seniorů, kteří už samozřejmě nemohou pracovat na plný úvazek.

Jde o to hledat taková řešení, aby se ty podmínky sladily a aby zaměstnavatelé i zaměstnanci měli podmínky co nejlepší.

Boj proti změnám

Není takovým řešením třeba práce na půl úvazek? Ta se nyní dost zjednodušila, tak proč to neřešit tímto směrem?
Jakmile dojde ke schválení finální verze návrhu zákona, jak zákoníku práce, tak také změn, které mají vyplynout z konsolidačního balíčku, tak si každý zaměstnavatel vyhodnotí podmínky, které pro něj i pro jeho zaměstnance nebo potenciální spolupracovníky budou nejlepší.

Ekonom: OSVČ je u nás abnormálně moc i proto, že je to daňově mnohem výhodnější

Číst článek

Takže se určitě může zvednout i práce na částečné úvazky.

Budete ještě chtít přes poslance iniciovat nějaké změny?
Pokusíme se v rámci možností v rámci Hospodářské komory jako připomínkového místa uplatnit veškeré názory, které máme z trhu. Mimo jiné i toto šetření je pro nás velmi silný argument, jak bojovat proti tomu, aby došlo k plánovaným změnám.

Naopak jako Hospodářská komora dlouhodobě doporučujeme vládě, aby práce na dohody zatraktivnila například zvýšením limitů, ze kterých se neplatí odvody. A to z dnešních 10 tisíc na 15 tisíc. Takže ano. Vše, co bude v našich silách, určitě uděláme.

Věra Štechrová, afo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme