Průměrná sazba hypoték v srpnu opět klesla. Do konce roku se podle odborníka může ještě snížit

Průměrná sazba hypoték na počátku srpna mírně klesla, proti předchozímu měsíci se snížila o 0,07 procentního bodu na 5,42 procenta. Zůstala na nejnižší úrovni od května předloňského roku. Vyplývá to z údajů Swiss Life Hypoindexu, který se zpracovává na základě nabídkových sazeb na začátku každého měsíce. Metodika odráží aktuální průměrnou nabídkovou sazbu hypotečního úvěru pro 80 procent hodnoty nemovitosti.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

novostavba, ilustrační foto

Úrokové sazby hypotečních úvěrů v Česku podle expertů zůstávají stále vysoké (ilustrační foto) | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Od maxima z února 2023, kdy byla úroková sazba podle Hypoindexu 6,37 procenta, klesly úroky u hypoték jen o 0,95 procentního bodu. Ve stejném období Česká národní banka snížila svoji klíčovou sazbu o 2,5 procentního bodu.

Banky během června poskytly hypotéky za víc než 24 miliard korun, nejvíce od března 2022

Číst článek

„Úrokové sazby hypotečních úvěrů v Česku zůstávají stále vysoké. Česká národní banka sice v srpnu opět snížila základní úrokovou sazbu, tentokrát o čtvrt procentního bodu na 4,5 procenta, většina bank však s poklesem hypotečních sazeb nijak nespěchá,“ uvedl vedoucí produktového oddělení Swiss Life Select Tom Kadeřábek.

„Podle našeho odhadu by se hypoteční sazby mohly ke konci roku pohybovat nad 4,5 procenta. V roce 2025 bychom se mohli dočkat hypotečních sazeb okolo čtyř procent,“ doplnil.

Pomalejší tempo snižování úrokových sazeb u hypoték je podle něj do jisté míry způsobeno i tím, že banky nastavují své sazby podle dlouhodobějších sazeb, které jsou určovány tržně.

„Zůstává otázkou, zda banky nesnižují sazby, protože si vytváří ‚polštář‘ pro případné předčasné splácení úvěrů, na kterých podle jejich vyjádření prodělávají z důvodu nízkého stropu na poplatek za předčasné splacení. Nebo, zda se banky pouze ‚hojí‘ za roky, kdy se sazby, a tím pádem i marže bank pohybovaly na velmi nízkých hodnotách,“ doplnil hypoteční analytik Swiss Life Select Jiří Sýkora.

Měsíční splátka hypotečního úvěru na 3,5 milionu korun sjednaného do 80 procent odhadní ceny nemovitosti při splatnosti 25 let a průměrné nabídkové sazbě 5,42 procenta byla v srpnu 21 326 korun. Od začátku letošního roku klesla o 1263 korun.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme