Papírové Zlaté stránky skončí. Tištěné telefonní seznamy zmizí po 132 letech

Zlaté stránky v tištěné podobě přestanou vycházet. Tento fenomén 90. let minulého století vyjde příští rok naposledy. Po nástupu internetu totiž klesá poptávka po tištěných telefonních seznamech. Po 132 letech tak z českých domácností tyto knihy plné telefonních čísel zmizí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zlaté stránky

Zlaté stránky | Foto: www.zlatestranky.cz

Úplně první telefonní seznam vyšel v českých zemích v roce 1882. Tehdy pražská telefonní společnost Jana Palackého vydala první soupis svých zákazníků. Bylo v něm ovšem pouhých 98 držitelů telefonního aparátu.

Praha tehdy klidně vystačila s dvojmístnými čísly a telefonistky na ústředně znaly většinu účastníků zpaměti, takže čísla ani nebylo třeba hledat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Historii tištěných telefonních seznamů přiblížila redaktorka Jitka Hanžlová

Mimochodem úplně první telefon v českých zemích začal fungovat v dubnu 1881 a spojoval budovu dolu Hartmann v Ledvicích s nádražím v Duchcově u Teplic. Ve stejný rok pak byla zřízena i první telefonní linka v Praze.

Seznamy vydávaly úřední místa jako c. k. Poštovní úřad, Ředitelství pošt a telegrafů nebo Správa pošt a telekomunikací. Změna přišla v 90. letech minulého století.

„Do té doby vycházel telefonní seznam v takové té oranžové podobě, který vydával tenkrát Český Telecom. Od roku 1992 ve spolupráci s Českým Telecomem začal Mediatel vydávat knihu pod názvem Zlaté stránky,“ popsal generální ředitel Mediatelu Luboš Čipera.

Od té doby do dneška vyšlo více než 70 milionů výtisků Zlatých stránek. Inzerci v nich mělo přes 250 tisíc firem a podnikatelů.

Někdy to byla opravdu pořádně tlustá a těžká kniha. „Vím to z distribučních údajů, protože se vážily,“ uvedl marketingový ředitel Mediatelu Vladimír Buťa. „Bylo to 1,83 kilogramu, téměř dvě kila. Bylo to ke konci 90. let a byla to pražská kniha,“ dodal.

Úplně první telefonní seznam na světě vyšel ve Spojených státech v roce 1878. Měl jen 50 jmen, ale nebyla v něm ani čísla, ani adresy. Spojovatelky si účastníky pamatovaly.

Pak se v jednom městečku stalo, že vypukla epidemie spalniček a v telefonní ústředně musely náhle zaskakovat méně zkušené operátorky. Než se naučily znát všechny jménem, pomáhaly si očíslováním jednotlivých telefonních účastníků. Nápad se ujal. A od té chvíle existovaly telefonní seznamy s čísly.

Jitka Hanžlová, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme