Majitel Liberty podniká i v Británii. ‚Slibuje, že udrží podniky, ale pak sliby neplní,‘ popisuje novinář

Ministr průmyslu Jozef Síkela (STAN) bude jednat se skupinou Liberty Steel, jejíž huť Liberty Ostrava je ve finančních potížích. Vlastník hutí, britský obchodník Sandžív Gupta, má podobné problémy i v zahraničí. „Před dvěma lety zbankrotoval jeho hlavní sponzor, firma Greensill Capitol. Od té doby je v permanentních potížích,“ popisuje spolupracovník Deníku N ve Velké Británii Ivan Kytka.

Rozhovor Ostrava Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Skupina ArcelorMittal indického miliardáře Lakšmího Mittala dokončila prodej ostravské huti. Od pondělí přebírá řízení ostravského podniku skupina Liberty Steel z globálního koncernu GFG Alliance britského podnikatele s indickými kořeny Sanjeeva Gupty

Ostravská huť Liberty čelí podobným potížím, jako další společnosti britského obchodníka Sandžíva Gupty (ilustrační foto) | Foto: Alexandr Satinský / MAFRA | Zdroj: Fotobanka Profimedia

BBC předloni rozebírala dění kolem hliníkárny ve skotském Ford William, která také Guptovi patřila a ze které majitel vytáhl 600 milionů liber (v dnešním přepočtu 17 miliard korun). Následně se firma dostala do problémů. To může připomínat současnou situaci v ostravských hutích. Dá se říci, že jde o nějaký model fungování koncernu Sandžíva Gupty?
Řekl bych, že skotská kontroverze se trošku liší. Skotská vláda se tam snažila zachránit jedinou hliníkárnu v celé Velké Británii. A aby mohla fungovat, aby ji mohl pan Gupta vůbec restrukturalizovat, tak mu zajistila zdarma energie v částce bezmála 600 milionů liber.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si rozhovor se spolupracovníkem Deníku N ve Velké Británii Ivanem Kytkou

Teď hliníkárny z různých důvodů i kvůli vysoké ceně energie nefungují. Skotská vláda by ráda dostala peníze zpět, ale pan Gupta se k tomu jako v některých jiných případech v Británii zatím nemá.

Dostal se do potíží před dvěma lety, kdy zbankrotoval jeho hlavní finanční sponzor, firma Greensill Capitol, která mu dávala kredit na veškeré jeho operace včetně těch britských. A od té doby, od roku 2021, je i tady v Británii v permanentní finančních a podnikatelských potížích.

Od roku 2021 se také o Guptovu skupinu zajímá britský úřad pro vyšetřování závažných podvodů. Jeho podnikání prošetřují také úřady ve Francii. Jsou nějaké aktuální informace v Británii o tom, kam vyšetřování skupiny pana Gupty postoupilo?
Vyšetřování probíhá zatím velice důvěrně a dokonce tajně, takže informace zatím žádné napovrch nevyplavaly. Ví se ovšem například o tom, že v jednom případě, myslím, že loni ho zachraňoval samotný britský daňový úřad, když odepsal vysokou částku na daních, kterou Gupta dlužil. Jednalo se, myslím, až o 26 milionů liber (737 milionů korun), tedy o poměrně vysoké peníze, což vzbudilo kontroverzi.

Pokud jde o Británii, tak tam má Gupta možná trochu jiný model než ten, o kterém hovoříme v českém kontextu. Vstupoval do různých firem jako zachránce, který udrží pracovní místa, který udrží ocelárny nebo hliníkárny v chodu. Nechal si k tomu zajistit finanční pomoc vlád buď v Londýně, nebo ve Skotsku.

Pak některé z těch slibů neplnil a dostával se tím do kontroverze, včetně tedy těch finančních potíží, kvůli kterým jeho firmu vyšetřuje úřad pro závažné trestné činnosti. Ale pokud se ptáte, zda se ví něco blíže, tak zatím ne.

Tomáš Pancíř Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme