Odboráři se znovu nedohodli s vládou o letošních 14. platech

Odboráři se opět nedohodli s vládními představiteli na výši letošního 14. platu. Vláda jim nabízí zatím maximálně 11,5 procenta běžného měsíčního platu. Odboráři to ale podle mluvčí odborových svazů státní správy Aleny Vondrové považují za špatný vtip a trvají na 40 procentech.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny, česká měna

Koruny, česká měna | Foto: Jan Rosenauer

Odboráři a vládní vyjednavači se dnes dohodli pouze na to, že se opět sejdou do deseti dnů. "Do té doby předpokládáme a předpokládá i ministr financí, že se budou nadále hledat prostředky na výplatu vyšší částky než je deset procent," řekla Vondrová.

Ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach po jednání řekl, že se mu s ministrem financí zatím podařilo najít prostředky na přilepšení ve výši 11,5 procenta měsíčního platu. Podle Škromacha je ale nepravděpodobné, že by zaměstnanci mohli dostat 40 procent běžného platu, jak navrhují odboráři.

"Rezervy v rozpočtu nejsou zdaleka tak velké, jaká by byla očekávání. Samozřejmě určitě by to nebylo tím, že by vláda nechtěla, ale na druhé straně jsou možnosti, které rozpočet dává," uvedl Škromach. I Vondrová připustila, že by byli odboroví předáci ochotni jednat o menší než čtyřicetiprocentní výši 14. platu.

Další plat činil do letošního roku polovinu běžného měsíčního příjmu. Bývalá vláda Vladimíra Špidly vyplatila letos státním zaměstnancům 13. plat ve výši deset procent, 14. plat navrhovala ve stejné výši. Odbory poukazují na to, že po letošním rozšíření platového systému z 12 tříd na 16 a snížení 13. platu klesne mnoha lidem celoroční příjem.

Spor trvá i o růst mezd v roce 2005. Vláda navrhuje 5,2 procenta, zatímco odboráři požadují sedmiprocentní růst. Nedohodnou-li se, chystají se do Poslanecké sněmovny přesvědčovat o svém požadavku poslance s cílem otevřít parlamentní diskusi.

Helena Šulcová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme