Malí obchodníci s pohonnými hmotami se obrátí na prezidenta. Kvůli 20milionové kauci

Poslední krok zbývá k tomu, aby obchodníci s pohonnými hmotami museli do budoucna skládat kauci ve výši 20 milionů korun. V květnu novela zákona prošla sněmovnou, na konci června ji posvětil Senát a chybí už jen podpis prezidenta. Právě na něj se chtějí zítra otevřeným dopisem obrátit firmy, které považují takto vysokou kauci za likvidační.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

První linka, která přemění plastový odpad na benzin, by měla fungovat již příští rok

První linka, která přemění plastový odpad na benzin, by měla fungovat již příští rok | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

„Myslíme si, že pan prezident by neměl podepisovat zákon, který z našeho pohledu jen tak pro nic za nic zlikviduje stovky firem a jejich zaměstnance. Od doby, kdy se zákon začal projednávat, se celá řada věcí změnila,“ upozornil Ivan Indráček ze Společenství čerpacích stanic.

Některé body zákona podle něj za podporu stojí, ale kauce jako takové se "ukazují jako zcela zbytečný krok". „Státní správa koncem prvního pololetí prokázala, že umí potlačit daňové podvody i bez přijímání mimořádných opatření, kterými právě kauce jsou. Jednak se také ukázalo, že lze kauce obejít a v zásadě lze pokračovat ve stejných modelech daňových podvodů i po zavedení kaucí,“ doplnil Indráček.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ivan Indráček ze Společenství čerpacích stanic ve Víkendovém Radiožurnálu

Velcí distributoři, pro které nebude problém kauci zaplatit, novelu zákona vítají. „Vzhledem k výši daňových podvodů vypadá ta kauce zcela normálně,“ řekl před časem Českému rozhlasu Václav Loula z Benziny.

Dvacet milionů korun jako kauce na podnikání s pohonnými hmotami má z trhu vyhnat takzvané bílé koně a mafiány.

„Organizované skupiny dnes přeprodávají cisterny mezi 30 až 40 subjekty během několika málo hodin. Na jedné cisterně je v průběhu zdaňovacího období možno realizovat daňový únik na DPH až přes 20 milionů korun. Cisteren se denně přeprodávají desetitisíce,“ vysvětlil jeden z autorů novely, občanský demokrat Jan Kubata, jak černý obchod s pohonnými hmotami v praxi funguje.

Podle šéfa hospodářského výboru Senátu Jana Hajdy z ČSSD se ale budou muset malí obchodníci s naftou a benzinem přizpůsobit. „Myslím si, že v této situaci najdou svou cestu. Pokud by se to neřešilo, oni by byli stejně předmětem likvidace, pokud by se nešvarům na trhu nepřizpůsobili tak, jak je to i v jiných oblastech,“ dodal Hajda.

Pod otevřený dopis obchodníků s pohonnými hmotami, který poputuje k prezidentovi, se podle Indráčka podepsalo jen něco přes padesát firem. „Z toho tři čtvrtiny deklarují, že po zavedení kaucí budou muset skončit,“ uzavřel Indráček s tím, že předpokládá, že podpisů ještě přibude.

Petr Jansa, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme