Cena ropy je od ledna nejnižší. Mohou za to zprávy o chystaném zvýšení těžby, tvrdí analytici

Ropa se v pondělí obchodovala nejlevněji od začátku ledna, oba nejdůležitější typy vykazovaly přechodně pokles o více než pět dolarů na barel. Podle analytiků k tomu přispěla zpráva deníku The Wall Street Journal o chystaném zvýšení těžby.

Londýn/New York Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ropa (ilustrační foto)

Ropa (ilustrační foto) | Foto: Vasily Fedosenko | Zdroj: Reuters

Skupina klíčových těžařů OPEC+ podle zdrojů listu zvažuje, že těžbu zvýší až o 500 000 barelů denně, jednat o tom bude na svém zasedání 4. prosince. Saúdskoarabský ministr energetiky ale zprávu listu popřel, čímž se pokles cen zmírnil.

Severomořská ropa Brent kolem 18:30 ztrácela 1,6 procenta zhruba na 86,20 dolaru za barel, během dne se propadla až na 82,31 USD za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate vykazovala pokles přes dvě procenta na 78,40 USD za barel, během dne klesla až těsně nad 75 dolarů. K poklesu cen ropy ale přispívá i silný dolar a obavy o poptávku v Číně.

Ukrajina zdraží tranzit ropy do Maďarska a na Slovensko, kvůli poškozené infrastruktuře

Číst článek

OPEC+ zahrnuje Organizaci zemí vyvážejících ropu (OPEC) a její spojence v čele s Ruskem. Minulý měsíc se členové tohoto uskupení nečekaně rozhodli výrazně snížit produkční cíle a podle agentury Reuters by bylo neobvyklé, kdyby skupina zvýšila produkci v době klesajících cen a obav z ekonomického výhledu.

Zdroje deníku The Wall Street Journal uvádějí, že diskuse o zvýšení produkce se objevily poté, co administrativa amerického prezidenta Joea Bidena navrhla soudci federálního soudu, aby saúdskoarabský korunní princ Muhammad bin Salmán měl imunitu v soudním sporu vedeném v USA v souvislosti se zabitím saúdskoarabského novináře Džamála Chášukdžího. Americká vláda na Saúdskou Arábii dlouhodobě tlačí, aby těžbu ropy zvýšila.

„Kromě oslabeného výhledu poptávky v důsledku koronavirových omezení v Číně je dnešní zotavení amerického dolaru také medvědím faktorem pro ceny ropy“ uvedla analytička společnosti CMC Markets Tina Tengová. Medvědím faktorem se rozumí důvody k poklesu cen.

„Rizikový sentiment je křehčí, protože všechna nedávná ekonomická data velkých zemí ukazují na scénář recese, zejména v Británii a v eurozóně,“ dodala Tengová.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme