Dopady vládního balíčku: Nakladatelé vítají nulovou sazbu DPH na knihy, někteří počítají se zlevněním

Vládní konsolidační balíček bude mít na mnohá odvětví výrazný dopad, jedním z nich je i knižní trh. Tomu se navýšení daňových sazeb vyhlo, naopak se jim sníží na nulu. Knižní nakladatelé díky nulové dani mluví o zlevnění knih. Zvýšení naopak čeká časopisy a výrazným způsobem také noviny. Jak konsolidační balíček změní média a literární provoz v Česku, zjišťoval Radiožurnál v rámci seriálu Život k nezaplacení.

ŽIVOT K NEZAPLACENÍ Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Svět knihy 2023

Knihy se dočkají nulové sazby DPH (ilustrační foto) | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Cena knih v posledních letech opakovaně stoupala. Příčiny jsou podle nakladatelů mimo jiné v ceně papíru i tisku. Náklady na výrobu knih jen v posledním roce vzrostly zhruba o 30 procent.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si celou zprávu jako rozhovor s moderátorem

To se promítlo i do cen v obchodech, teď není neobvyklé narazit na beletrii s doporučenou cenou i 550 korun, ještě dražší jsou dětské a odborné tituly. A to už začíná být tak trochu moc i na čtenáře.

„Dokonce už přelezly psychologický hranice. Dnes už najdete knihu třeba za 549 či 449 korun. Tyto knihy se vrátí na 499, 399 či 299 korun. Budeme se moci vrátit k těm hranicím, které jsou pro určitou vrstvu zákazníků už nepřekonatelné,“ říká Radiožurnálu předseda Svazu knihkupců a nakladatelů Martin Vopěnka.

Ještě je brzy na to říct, že všechny knihy plošně zlevní. Prostor pro to ale je i podle oslovených nakladatelů jako Host nebo Argo. Například Václav Kadlec, ředitel největšího nakladatelství u nás Albatros, mluvil hlavně o poklesu cen odborných a dětských knih. Právě u nich je zdražení kvůli vysokým výrobním nákladům asi nejvýraznější.

Podle Svazu knihkupců a nakladatelů je nulová sazba na knihy nutná pro podporu literárního trhu. Důležité je, že nakladatelé díky tomu nebudou muset škrtat tituly z edičních plánů. Naopak budou moci vydávat i finančně náročné knihy, kromě odborné literatury jde třeba o ilustrované knihy pro děti a mládež, které jsou na výrobu dražší než například klasické romány.

Chyba vlády

Pokud jde o srovnání s jinými státy, tak Česko by mohlo být zatím čtvrtou zemí v Evropě, která má na knihy nulovou DPH. Podle dat Svazu knihkupců už ji má třeba Norsko, Irsko nebo Velká Británie.

Pervitin, ženská traumata, příběhy Romů i humor. Jaké české knihy roku 2022 zaujaly?

Číst článek

V odlišné situaci se momentálně nacházejí vydavatelské domy, ať už jde o časopisy nebo noviny. Součástí konsolidačního balíčku je právě zařazení novin i časopisů do vyšší daňové sazby. Dosud pro ně platí stejná daň jako pro knihy, tedy 10 procent. Od příštího roku by to mělo být nově 12 procent pro časopisy a 21 procent pro noviny.

Unie vydavatelů to označuje za chybu vlády. Podle předsedkyně správní rady Libuše Šmuclerové ekonomické přínosy pro státní kasu zdaleka nevyváží negativa. Podle ní může v důsledku vyšší sazby nastat krach více vydavatelů.

„V okamžiku, kdy DPH jeden z hráčů nevydrží a zruší vydávání novin, tak distribuční náklady, které dopadnou na všechny zbylé hráče, můžou znamenat, že ekonomický tlak a zátěž nevydrží. A vydavatelské domy se zavřou všechny,“ varuje Šmuclerová.

Všechny změny by měly začít platit od příštího roku. A to v případě, že je schválí obě komory parlamentu a také prezident.

Vývoj sazeb DPH na knihy v ČR
Počátek platnosti Snížená sazba Základní sazba
1.1.1993 5 % 23 %
1.1.1995 5 % 22 %
1.5.2004 5 % 19 %
1.1.2008 9 % 19 %
1.1.2010 10 % 20 %
1.1.2012 14 % 20 %
1.1.2013 15 % 21 %
1.1.2015 10 % 21 %

Jan Bílek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme