Karta, která v Rusku nahradila Visu a MasterCard, by mohla platit v Česku a ve Španělsku

Ruská platební karta Mir by mohla brzy platit v České republice. Kvůli velkému počtu turistů se o jejím uvedení na český trh jedná Vladimir Komlev, šéf ruského Národního systému platebních karet.

Moskva Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Platební karta Mir.

Platební karta Mir. | Foto: Fotobanka Profimedia | Zdroj: Fotobanka Profimedia

Karta Mir, což znamená Svět, původně vznikla pouze pro použití na vnitřním ruském trhu. Po zavedení protiruských sankcí měla nahradit karty Visa a MasterCard, informuje deník E15.

Kvůli turistům by chtěl Komlev domluvit její užívání na českém i španělském trhu. „Do těchto zemí jezdí ruští turisté. Navrhl jsem kolegům projednat možnost pilotního projektu v Praze a eventuálně v Barceloně," řekl Komlev.

Siemens investuje do svých závodů v Česku 7 miliard a vytvoří přes 1800 nových pracovních míst

Číst článek

Rusko už oslovilo společnost Global Payments Europe (GPE). Ta by podle Komleva mohla být vhodným partnerem pro vstup na český trh.

„S panem Komlevem jsme ve spojení a připravujeme společnou schůzku během léta. Na té se budeme bavit jak o potenciálu karet Mir na českém trhu, tak o náročnosti implementace," potvrdil deníku E15 výkonný ředitel GPE Miroslav Crha.

Rusko se také snaží domluvit se společností MasterCard na spolupráci. Karta by tak v Rusku mohla fungovat jako Mir, ale ve světě by fungovala právě jako MasterCard. Kartu Mir si od loňska pořídilo zatím pět milionů klientů. V Rusku ji přijímá 90 procent bankomatů.

pj Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme