Finanční analytický úřad se zaměřil na lidi a subjekty na nových sankčních seznamech Evropské unie

Finanční analytický úřad (FAÚ) se zabývá financemi lidí a subjektů na sankčních seznamech EU. Zaměřil se například na poslance ruské Státní dumy či manželku jiného ruského poslance. Podle dřívějšího vyjádření ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) má úřad nástroje k zadržování movitého i nemovitého majetku a finančních prostředků sankcionovaných osob a firem včetně blokace jejich bankovních účtů.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kolem budov jsou Irpinu i zničená auta

Následky ruské invaze na Ukrajinu | Foto: Serhii Nuzhnenko | Zdroj: Reuters

„FAÚ se v tuto chvíli zabývá financemi několika osob a subjektů na sankčních seznamech EU v řádu stovek miliónů korun.

Evropská unie přidá na sankční seznam 160 ruských oligarchů a zákonodárců, potrestá i běloruské banky

Číst článek

Mezi osobami v hledáčku FAÚ je například poslanec ruské Státní dumy či manželka dalšího poslance této dolní komory parlamentu,“ uvedlo ministerstvo.

Státy Evropské unie se ve středu shodly na tom, že uvalí další sankce kvůli ruské agresi na Ukrajině. Na sankčním seznamu se nově objeví jména 160 ruských politiků a oligarchů. Celkem se tak unijní opatření budou vztahovat na 862 ruských činitelů a 53 subjektů.

FAÚ plní funkci finanční zpravodajské jednotky pro Českou republiku. Cílem úřadu je boj proti praní špinavých peněz. Úřad vidí do všech účtů a asistuje při vyšetřování prakticky všech významných hospodářských kauz.

Do konce roku 2016 působil jako součást ministerstva financí. Od ledna 2017 je samostatným správním úřadem.

FAÚ se v tuto chvíli zabývá financemi několika osob a subjektů na sankčních seznamech #EU v řádu stovek miliónů korun. Mezi osobami v hledáčku FAÚ je např. poslanec ruské Státní dumy či manželka dalšího poslance této dolní komory parlamentu 🇷🇺

14:25 – 09. 03. 2022

9 58

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme