Míra inflace v EU v červnu opět výrazně klesla, dostala se na 6,4 procenta. V Česku je třetí nejvyšší

Míra inflace v Evropské unii v červnu opět výrazně klesla a dostala se na 6,4 procenta. To je o sedm desetin procentního bodu méně než v květnu. Ve své zprávě to ve středu uvedl evropský statistický úřad Eurostat. Ještě výrazněji zpomalilo tempo růstu spotřebitelských cen v České republice, kde se inflace snížila o 1,3 bodu na 11,2 procenta. I tak ale zůstává třetí nejvyšší v celé sedmadvacítce zemí.

Brusel Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ilustrační foto

Inflace v Česku přes snížení zůstává třetí nejvyšší v celé sedmadvacítce zemí. (ilustrační foto) | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

V případě eurozóny statistický úřad potvrdil předchozí rychlý odhad, podle něhož se inflace snížila na 5,5 procenta z květnových 6,1 procenta. Před rokem, kdy se ceny rekordně zvyšovaly zejména kvůli nevídanému zdražování energií, inflace v EU dosáhla 9,6 procenta. V zemích používajících euro pak činila 8,6 procenta. Meziměsíčně se ceny v EU i v eurozóně letos v červnu zvýšily o 0,3 procenta.

Nejrychleji rostly ceny stejně jako v květnu ve čtveřici států Visegrádské skupiny (V4). Výrazně nejvíce to bylo stejně jako v předchozích měsících v Maďarsku (19,9 procenta), dále na Slovensku (11,3 procenta), v Česku (11,2 procenta) a Polsku (11 procent).

Hned tři země se v červnu poprvé po mnoha měsících dostaly pod dlouhodobý dvouprocentní inflační cíl Evropské centrální banky (ECB). Je to Lucembursko (1,0 procenta), Belgie a Španělsko (shodně 1,6 procenta). Ve srovnání s květnem se meziroční inflace snížila v 25 zemích EU, beze změny zůstala v Chorvatsku a o půl bodu vzrostla v Německu, kde dosáhla 6,8 procenta.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejčtenější za posledních 24 hodin

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme