Ekonomické informace 16. 3. 2004

Rostoucí nezaměstnanost na severu Moravy snad už brzy zarazí nový investor. Tchajwanská společnost Asustek Computer totiž vybuduje své nové evropské centrum v průmyslové zóně Ostrava Hrabová. Během rozjezdu chce firma zaměstnat 250 lidí, pokud ale bude mít dobrý odbyt, pak tam může najít práci až tisíc zamětnanců.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

uživatel u počítače

uživatel u počítače | Foto: Abilympics

Proč se Asustek rozhodl právě pro Ostravu, vysvětluje vice-prezident společnosti George Wu.

Přehrát

00:00 / 00:00

George Wu: Asustek

Tchajwanská firma chce investovat do nového závodu na výrobu počítačových komponentů a do opravárenského centra téměř 650 milionů korun.

Většinový vlastník OKD, společnost Karbon Invest, nabídla za státní 46procentní podíl v ostravské těžební firmě 2 a čtvrt miliardy korun. Podle nezávislého ocenění je hodnota majetku státu v největší domácí černouhelné firmě 2 miliardy 80 miliónů. Radiožurnálu to řekl mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Ivo Mravinac. O privatizaci OKD projevila zájem také finanční skupina Penta.

Přehrát

00:00 / 00:00

I. Mravinac: OKD

Plzeňská Škoda Dopravní technika vyhrála v soutěži o dodávku 20 vysokorychlostních lokomotiv pro České dráhy, které budou moci jezdit po celé střední Evropě. Společnost Škoda jako jediná splnila stanovené podmínky a navíc její nabídka byla i cenově výhodnější řádově o několik milionů korun za jednu lokomotivu. Soutěž na lokomotivy vypsaly dráhy už předloni. Nový management drah ji ale zrušil a koncem loňského roku vypsal tendr nový. Do něj se podle dřívějších informací přihlásily dvě firmy.

Ministr financí Bohuslav Sobotka navrhne vládě, aby se novým předsedou Komise pro cenné papíry stal nynější generální tajemník pražské burzy Pavel Hollmann. Radiožurnálu to řekl mluvčí ministerstva financí Marek Zeman.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Zeman: KCP

Podle Zemana končí funkční období současného šéfa KCP v dubnu a nemůže být prodlouženo. Nového šéfa bude na návrh vlády jmenovat prezident Václav Klaus na pět let.

Poradní výbor Evropské unie podpořil návrh udělit americkému výrobci programů Microsoft vysokou pokutu. Experti ze všech 15 zemí unie tak komisi jednomyslně podpořili v jejím tvrzení, že Microsoft zneužil svého dominantního postavení na trhu a musí být potrestán. Další podrobnosti v Ekonomickém magazínu, ten začíná krátce po čtvrt na deset.

Světové ceny ropy se znovu šplhají nahoru - na strach investorů z terorismu reagovala severomořská ropa Brent, která je teď dražší než na začátku loňské války v Iráku. Kromě zpráv o terorismu působilo na cenu také blížící se snížení ropné produkce zemí kartelu OPEC.

Milan Kopp, Michal Fila Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme