Ekonomické informace 1. 8. 2003

Peníze, které máme na účtech v bankách, nám vydělají zase o něco míň. Kromě úrokových sazeb snížila Česká národní banka také prognózu inflace. Česká rafinérská se právě dnes změní na přepracující jednotku. Společnost SPP Bohemia chce koupit ČKD holding.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer | Zdroj: AFP

Peníze, které máme na účtech v bankách, nám vydělají zase o něco míň. Naopak během příštího týdne by mohly zlevnit hypotéky a spotřebitelské úvěry. Důvodem je zásah Centrální banky - ta totiž snížila základní úrokovou sazbu na nové historické minimum dvou procent, tak jako v eurozóně.

Guvernér České národní banky Zdeněk Tůma nepředpokládá v blízké budoucnosti další podobný krok. Snížení úrokové míry o čtvrt procenta by mělo povzbudit naše hospodářství, v době kdy je nízká inflace a růst západních ekonomiky je v nedohlednu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Z. Tůma: Snížení úrokové míry

Evropská centrální banka ponechala podle očekávání úrokové sazby beze změny.

Kromě úrokových sazeb snížila Česká národní banka také prognózu inflace, ale že ceny před naším vstupu do Evropské unie ještě porostou, to nevylučuje. Některé už se dokonce zvýšily, část změn ještě přijde kvůli daňovým úpravám, které jsou nutné pro pobyt na jednotném trhu. Největší prostor pro nárůst cen však vidí hlavní ekonom CSOB Martin Kupka v oblasti služeb, protože se zbožím už se dlouho volně obchoduje a tak se ceny stačily přizpůsobit.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Kupka: Růst spotřebitelských cen

Česká rafinérská se právě dnes změní na přepracující jednotku. Největší tuzemský zpracovatel ropy a výrobce ropných produktů tak už nebude závislý na vývoji cen na mezinárodním trhu. Rafinerie tak bude svým vlastníkům, tedy společnostem Unipetrol, Agip, Shell a Conoco, zpracovávat ropu za takzvaný přepracující poplatek. Ten bude zahrnovat náklady na provoz, zpracování ropy a minimální míru zisku. Podle mluvčího firmy Jaroslava Růžka je statut "přepracující rafinerie" v Evropě běžný model společnosti, který přinese České rafinérské do budoucna větší stabilitu.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Růžek: Česká rafinérská přepracující jednotkou

Na přeměně společnosti se dohodli akcionáři firmy. Rozhodnutí padlo poté, co se v minulém roce nemohli domluvit na předávacích cenách mezi Českou rafinérskou a Chemopetrolem. Spor vyvrcholil loni v červnu přerušením dodávek a dospěl i k pokutě šest milionů korun od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

Společnost SPP Bohemia chce koupit ČKD holding. Tato původně plynařská a naftařská firma už postavila úspěšně na nohy dříve krachující Železárny a drátovny Bohumín. Zájem o ČKD potvrdil Radiožurnálu ředitel společnosti Karel Komárek.

Přehrát

00:00 / 00:00

K. Komárek: SSP Bohemia má zájem o ČKD

Vybírání mýtného za nákladní automobily na německých dálnicích začne teprve dva měsíce po původně plánovaném termínu, kterým byl 31. srpen. Prohlásil to německý ministr dopravy Manfred Stolpe v rozhovoru pro berlínské noviny Der Tagesspiegel. Odložení výběru mýtného si vynutili dopravci. Mají totiž značné technické problémů s počítači pro úhradu mýtného. Celý systém se tedy rozběhne 2. listopadu, včetně pokut za neplacení.

Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme