Ceny ropy vyskočily na dvouleté maximum. Dá se očekávat zdražení benzinu i nafty

Ceny ropy včera večer vyskočily na nejvyšší úroveň od července 2015. Šlo o reakci na hrozbu Turecka, že zavře ropovod z iráckého Kurdistánu. Není to ale jediný důvod, proč cena ropy stoupá.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ropa

Ropa | Foto: CC0 Public domain, Fotobanka Pixabay

Ministři Organizace zemí vyvážejících ropu, známé pod zkratkou OPEC, a další významní producenti se shodli v tom, že dohoda omezení těžby ropy funguje. Přebytek ropy na světovém trhu klesá, a i proto ceny rostou.

„OPEC spolu s Ruskem pokračuje v omezování produkce, těžební limit je stále v platnosti a samotné členské státy ho poměrně dobře dodržují. Limit bude v platnosti až do konce března příštího roku, ale už se objevují tvrzení, že jsou ochotní debatovat o jeho prodloužení,“ popisuje Boris Tomčiak, analytik společnosti Finlord.

OPEC prodlouží dohodu o omezení těžby ropy o devět měsíců. Připojit se má i Rusko

Číst článek

V pondělí večer se tak severomořská ropa Brent dostala už na téměř 59 dolarů za barel a na podobné úrovni setrvává i v úterý. Přitom ještě v červnu se barel prodával zhruba za 45 dolarů.

Turecko chce zavřít ropovod z Kurdistánu

Kdyby ho Turecko zavřelo, vyvinulo by tak větší tlak na kurdský autonomní region, kde probíhá referendum o nezávislosti. Irácká vláda referendum považuje za neústavní a požádala zahraničí, aby z Kurdistánu přestalo dovážet ropu. Kdyby byl bojkot úspěšný, nabídka na trhu se sníží zhruba o půl milionu barelů denně.

Podle Tomčiaka ze společnosti Finlord je pravděpodobné, že cena ropy dál poroste. „Potenciál na další zdražení existuje. Kartel OPEC dlouhodobě cílí na cenu ropy nad úrovní 60 dolarů za barel. Této úrovni se dlouhodobě přibližujeme.“

Ceny benzinu a nafty rostou

Jak se rostoucí cena ropy projeví na cenách nafty a benzinu? Ceny pohonných hmot už pozvolna rostou. Podle Tomčiaka v následujících týdnech nafta zdraží až o 20 haléřů na litr, u benzinu bude to zdražování pomalejší.

Do konce roku by se měla zvyšovat především cena nafty, s příchodem zimy se projeví sezonní faktor, kdy nafta zdražuje více než benzin. Do konce roku by tak benzin mohl zdražit o 30 až 50 haléřů, u nafty by to mohlo být o 80 haléřů a cena nafty by se tak přiblížila k třiceti korunám za litr.

Ty nejlevnější české pumpy prodávají litr nafty za 27 korun a 50 haléřů, benzin je o korunu dražší. Na nejdražších pumpách, které jsou hlavně u dálnic, se ale ceny blíží až 35 korunám za litr.

Po naftě je větší poptávka

V zimě přitom zdražuje nafta více než benzin. Jde o to, že se ve světě stále využívají k vytápění topné oleje, které mají podobné složení jako nafta. Proto s příchodem topné sezony roste i cena nafty. Pokud ale bude zima mírná, poptávka nebude tak vysoká a nafta bude zdražovat méně.

Spotřeba benzinu od roku 2003 klesla o čtvrtinu, uvádí Česká asociace petrolejářského průmyslu. V posledních třech až čtyřech letech se však tento pokles zastavil. Naopak spotřeba nafty od roku 2003 stoupla více než o polovinu.

Zájem o naftu je o tolik vyšší, protože se daří české ekonomice a s tím, jak roste, stoupají také výkony v odvětvích náročných na spotřebu nafty. Podle zmíněné petrolejářské asociace má ovšem vliv také růst mezinárodní kamionové dopravy s tankováním v Česku. K větší poptávce po naftě přispíval také růst zájmu o osobní auta s dieselovým motorem, jejich podíl na trhu ale v posledních měsících klesá.

Ondřej Luštinec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme