Cena americké ropy vystoupila již nad 48 dolarů za barel

Cena ropy ve světě již třetí týden láme rekordy. Po zahájení obchodů v New Yorku se americká lehká ropa dostala poprvé nad 48 dolarů za barel a směřuje k hranici 50 dolarů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ceník čerpací stanice

ceník čerpací stanice | Foto: Jan Rosenauer

Americká ropa WTI odpoledne dostala na 48,20 dolaru za barel a získávala na předchozí závěr již téměř celý dolar. Její cena vystupuje na nové rekordy ve 14 z posledních 15 obchodních dní a od konce června je vyšší již téměř o 30 procent.

Důvodů zdražování je více. Mezi nejdůležitější patří například rostoucí poptávka po ropě ve světě, nepokoje v Iráku a také informace o nižších zásobách ropy ve Spojených státech. Středeční údaje ukázaly, že minulý týden zásoby ropy v USA klesly o 1,3 milionu a zásoby benzinu se snížily o 2,6 milionu barelů.

Podle Vladimíra Pikory z Volksbank CZ na sebe nenechá dlouho čekat ani zdražování benzínu u nás. "Růst cen pohonných hmot u nás by ale neměl překročit několik desítek haléř. Nebude se jednat o žádné velké drama," doplnil Pikora.

Martin Hromádka, Petra Steinerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme