V Česku klesla výroba automobilů, roste produkce nákladních aut i autobusů

Výroba osobních aut v Česku v prvním čtvrtletí meziročně klesla o 3,8 procenta na 363 052 vozů. V největší automobilce Škoda Auto produkce klesla o tři procenta na 231 280 automobilů. Rostla naopak produkce nákladních aut, autobusů i motocyklů. Vyplývá to z údajů Sdružení automobilového průmyslu. Ve druhém pololetí očekává návrat výroby k růstu.

Praha (Aktualizováno: 9:55 24. 4. 2019) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Starší řidič za volantem (ilustrační foto).

Výroba osobních aut v Česku v prvním čtvrtletí meziročně klesla o 3,8 procenta na 363 052 vozů. (Ilustrační foto) | Foto: Pxhere | CC0 1.0,©

Kolínská TPCA zvýšila od ledna do konce března produkci o téměř pět procent na 58 772 vozů, výroba Hyundai v Nošovicích naopak klesla o 12 procent na 73 tisíc aut.

Zpomalení produkce mělo podle sdružení krátkodobý charakter a ve druhém pololetí čeká návrat k růstu. Naznačuje to vývoj produkce v jednotlivých měsících. V březnu bylo vyrobeno 131 155 vozů, což je o 12,5 procenta více než v únoru a o 13,8 procenta více než v lednu.

„V prvních měsících tohoto roku můžeme pozorovat nárůst výroby ve všech kategoriích mimo osobní vozidla. Nakonec i celková letošní březnová výroba překonala při stejném počtu pracovních dnů tu loňskou o více než čtyři procenta a historicky je druhou nejúspěšnější. Výrobcům se tak nadále daří v produkci i v odbytu v ČR i v zahraničí. Na druhé straně, pokud se nepodaří ve spolupráci s vládou a ostatními partnery zachytit nové trendy spočívající v nástupu alternativních pohonů, digitalizace či autonomního řízení, ohrozí to budoucí výkonnost tuzemského průmyslu a tudíž i celé české ekonomiky,“ uvedl prezident sdružení Bohdan Wojnar.

  • Výroba autobusů se zvýšila o 6,7 procenta na 1185 vozidel.
  • Firma Iveco ČR vyrobila 1108 autobusů a SOR Libchavy 72 vozidel.
  • Oběma velkým výrobcům se dařilo i na tuzemském trhu, když SOR prodala meziročně o 16 autobusů více a Iveco zvýšilo prodej o 70 vozů.

Společnosti Jawa Moto jako jedinému výrobci motocyklů na trhu vzrostla produkce o 152 procent na 589 strojů. Za růstem je především navýšení exportu o 171 procent zejména do zemí střední a jižní Ameriky a růst domácích prodejů o polovinu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme