Jsem v centru Mariboru na nábřeží řeky Drávy na severovýchodě Slovinska a stojím před poměrně nenápadným jednoposchoďovým domkem, kolem kterého se pne několik metrů dlouhá dřevnatá liána.
„Nepamatuji se, že bych očekával sklizeň takhle pozdě, obvykle jsem měl vždycky burčák okolo 10. srpna, letos předpokládám, že začneme prodávat o víkendu 19. a 20. srpna,“ řekl Miloslav Machuča.
Vinaři na jihu Moravy vyrábí částečně zkvašený hroznový mošt většinou z velmi raných odrůd. Cena zůstává stejná jako loni, tedy v průměru 70 až 80 korun za litr.
Zákaz nákupu zahraničních vín se týká i sektů, dezertních i ovocných vín. Toto opatření má podle ruské vlády podpořit domácí vinaře, jejichž produkce se snižuje.
Letošní sklizeň hroznů bude podle prvních odhadů vinařů lepší než loňská. Svaz vinařů odhaduje, že vinaři letos sklidí hrozny, z kterých udělají 580 000 hektolitrů vína, což je o 15 000 více než loni.
Na jihu Moravy klesly v noci teploty k minus pěti stupňům. Mrazy vadí ovocnářům a vinařům. Někteří z nich se proto vydali do terénu a zapalovali drobné ohníčky, aby vinnou révu ohřáli.
Vinice začali tento týden stříhat také nedaleko Kojetic na Moravě. Do jediných vinohradů v kraji Vysočina se každoročně sjíždějí stříhači z celého okolí. Pracovníci tam musejí ručně upravit celkem pět hektarů révy, to ji zabere zhruba čtyři měsíce.
Do Českého Krumlova se vrátí tradice pěstování vinné révy. Přestože se nejedná o typicky vinařský kraj, vinohrady zde bývaly už v časech Rožmberků. Nyní v Krumlově zvažují, jakou odrůdu révy na jižních svazích zámeckých teras a dalších lokalitách vysadit.
Kvůli teplé zimě raší letos vinná réva dřív než obvykle. Bohužel právě ve stejné době, kdy se na ní živí housenky osenic. Ty teď úrodu hroznů ohrožují. Napadly vinice na jižní Moravě, ale také na Slovensku a v Rakousku.
Středočeští vinaři už samozřejmě letošní úrodu sklidili, přesto nejsou vinice opuštěné. Právě teď totiž začíná doba, kdy vinaři začínají keře vinné révy stříhat. I v zimě je tak na vinohradech spousta práce.
Padesát tisíc brigádníků potřebují vinaři v Champagni každoročně na to, aby z vinic sklidili hrozny. Najímání sezónních pracovních sil je tady běžné a přivýdělek zde hledají hlavně cizinci. Na pomoc s chytáním ilegálních pracovníků si letos francouzští policisté pořídili koně.
Vinařům na jihu Moravy začalo nejdůležitější období roku. Doba, kdy se jejich celoroční práce zúročí, nebo přijde vniveč. Hrozny dozrávají a vinaři naplno začínají svou produkci sklízet. ‚Pomáhají‘ jim v tom ale i nezvaní hosté – špačci, kteří každoročně ve vinicích působí nemalé škody.
Kutnohorští vinaři se už teď připravují na víkend. V sobotu bude totiž středočeské město hostit každoroční Svátováclavské slavnosti, které nabídnou bohatý kulturní program a také hodně jídla a pití.
Nejmrazivější březen za posledních 30 let dělá starosti zemědělcům. S těžkou technikou mohli do polí vyjet s často až několikatýdenním zpožděním. Rozmary počasí zaskočily i většinu středočeských zemědělců. Zelináři na Nymbursku navíc teď znovu s obavami vzhlížejí k obloze a mají strach z dlouhotrvajícího deště.