Práce vinařů ani po sklizni nekončí. Zimu věnují stříhání révových keřů

Středočeští vinaři už samozřejmě letošní úrodu sklidili, přesto nejsou vinice opuštěné. Právě teď totiž začíná doba, kdy vinaři začínají keře vinné révy stříhat. I v zimě je tak na vinohradech spousta práce.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Víno, vinařství, vinice, sběr vína (ilustrační foto)

Víno, vinařství, vinice, sběr vína (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Vinná réva se stříhá, aby se regulovala plodnost keřů. Kdyby je vinaři neostříhali, narostla by sice spousta bobulí, ale patřičně by nedozrály, takže víno z nich by se vůbec nedalo udělat. Bylo by v něm příliš mnoho kyselin a žádná cukernatost.

Čas, kdy je nejvhodnější stříhání provést, je právě zima. Například kutnohorský vinař Lukáš Rudolsfký, který každoročně organizuje vinobraní na zámku Kačina, potvrzuje, že na jejich vinohradech už se stříháním začali. Bojí se totiž, že by to do konce zimy nestihli, mají přes padesát hektarů.

Menší vinaři tedy mají ještě čas. Někteří začínají mezi svátky nebo po Novém roce. Je to ale také proto, že zatím nemají čas. Menší pěstitelé momentálně prodávají víno také na vánočních trzích anebo chystají pozemky na další výsadbu vína.

Chuť vína ovlivní i počasí

O letošní úrodě se nedá říct, že by si ji vinaři nějak extra chválili, je to prý takový lepší nadprůměr. Na druhou stranu ale mohlo být mnohem hůř. Letošní jaro přišlo extrémně pozdě a veškerá úroda byla posunutá o několik týdnů.

Pak přišly povodně, léto bylo deštivé, a tak to vlastně dopadlo docela dobře. Navíc vinaři si velmi dobře pamatují, jak to bylo před dvěma lety, kdy přišly květnové mrazíky, vše pomrzlo a urodilo se velmi málo.

Chladné a deštivé počasí chuť vína ovlivnilo. To letošní proto prý bude svěží, ovocité, kyselinek je víc, cukru méně. Proto se někteří vinaři ani nepustili do výroby pozdního sběru. Letošní víno je dobré ochutnávat až příští rok, je potřeba, aby trochu dozrálo. Zvláště odrůdy jako je chardonnay, rulandské šedé nebo ryzlink potřebují více času.

Kateřina Havránková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme