Výrobce stahuje z trhu část sladkostí značky Kinder, důvodem je podezření na výskyt salmonely

Kvůli podezření na výskyt salmonely mizí z obchodů některé šarže čokoládových vajíček a bonbonů Kinder. Už zakoupené výrobky z továrny v Belgii a s datem minimální trvanlivosti mezi 19. únorem a 27. zářím letošního roku nemají lidé jíst.

Brusel Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kinder Surprise

Italský výrobce cukrovinek Ferrero v pondělí z preventivních důvodů stáhl z britských a irských regálů čokoládová vajíčka Kinder Surprise | Foto: Wikimedia Commons

Italský výrobce Ferrero cukrovinky z trhu stahuje preventivně kvůli několika případům salmonely, bakterie se ale v žádném z testovaných výrobků neprokázala. Kompletní seznam podezřelých výrobků je na webu kinder.cz.

Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) vyšetřuje desítky případů salmonely spojených s konzumací čokolády v devíti evropských zemích. Společně s Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA) se zabývá 134 případy potvrzené salmonely anebo podezřeními na tuto nemoc.

Italský výrobce cukrovinek Ferrero v pondělí z preventivních důvodů stáhl z britských a irských regálů čokoládová vajíčka Kinder Surprise. Obdobně firma zakročila i na českém a slovenském trhu, sdělilo Ferrero.

CDC upřesnilo, že nejvyšší počet případů je v Británii, kde bylo k 5. dubnu potvrzeno 63 nemocných. Dodalo, že dalšími zeměmi s pravděpodobnými nebo potvrzenými případy jsou Francie, Irsko, Belgie, Německo, Lucembursko, Nizozemsko, Švédsko a Norsko.

Kateřina Bečková, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme