Štědrovečerní menu podle Maurera: krůta s kaštanovou nádivkou
Nadívanou krůtu bude prý mít 24. prosince večer na stole uznávaný gastronomický odborník Pavel Maurer. Rádiu Česko prozradil, že i když se u mnoha Čechů objevuje touha experimentovat s jídlem i o Vánocích, většina stejně zůstane u kapra nebo řízku.
„Jsme národ tradicionalistů,“ myslí si Maurer. Vedle klasiky se ale prý začínají na štědrovečerním stole objevovat i jiné pokrmy, třeba losos nebo tuňák.
Stejně tak i restaurace se podle Maurera, který je tím mužem stojícím za Grand Restaurant výběrem - obdobou francouzského gastronomického průvodce Michelin, o Vánocích nelení a nabízejí alternativy z domácí i zahraniční kuchyně.
„Jednou z tradic restaurací může být nabídka šneků právě o Vánocích, což by se mohlo zdát jako francouzský zvyk, ale není tomu tak, patří to do tradiční české gastronomické nabídky,“ upozornil.
Trendem doby je údajně to, že lidé rádi zkoušejí mnoho jídel po malých porcích a v některých kreativnějších restauracích je možné se na takovém menu domluvit, doporučil Maurer zajímavý o vánočním čase vhodný zážitek.
A jak se podle Maurera poprat se zvykem se před štědrým večerem postít? „Doporučuju během dne bezmasý pokrm, cukroví, kubu a večer pak řízek nebo rybu,“ uzavřel.