Podvýživa pacientů prý připravuje české zdravotnictví až o 60 miliard korun ročně
Až třetině pacientů v českých nemocnicích komplikuje léčení podvýživa. Tvrdí to Asociace výrobců klinické výživy. Problém připouští i nemocnice. Potíže s jídlem můžou pacientům způsobit dokonce zápal plic, proleženiny, ztrátu svalů i demenci.
Podle předsedy Asociace výrobců klinické výživy profesora Luboše Sobotky je to největší problém u pacientů, kteří jsou starší a kteří už mají malé rezervy.
„Onemocnění je o ty rezervy připraví a oni třeba doma nejsou schopni vůbec chodit a dojít si na záchod. Tito pacienti pak končí v různých zařízeních typu následné péče, léčebně dlouhodobě nemocných, kde se ten stav velmi obtížně daří zlepšit. Pak se pohybují mezi nemocnicí, LDN a domovem důchodců, a je to všechno příšerně drahé. Měsíc v LDN stojí 45 tisíc korun,“ potvrzuje Sobotka.
„V podstatě by u každého pacienta musela být sestřička, která by ho krmila. Samozřejmě na JIP a podobně to takto funguje, na standardním oddělení je to komplikované. Nám se také často stává, že k nám z různým léčeben přicházejí pacienti podvyživení, dehydrovaní, které potom třeba týden dáváme dohromady,“ uvádí ředitelka Asociace nemocnic Jaroslava Kunová.