Podvýživa pacientů prý připravuje české zdravotnictví až o 60 miliard korun ročně

Až třetině pacientů v českých nemocnicích komplikuje léčení podvýživa. Tvrdí to Asociace výrobců klinické výživy. Problém připouští i nemocnice. Potíže s jídlem můžou pacientům způsobit dokonce zápal plic, proleženiny, ztrátu svalů i demenci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Finále soutěže o Nejlepší školní oběd

Finále soutěže o Nejlepší školní oběd | Foto: Tomáš Adamec

Podle předsedy Asociace výrobců klinické výživy profesora Luboše Sobotky je to největší problém u pacientů, kteří jsou starší a kteří už mají malé rezervy.

„Onemocnění je o ty rezervy připraví a oni třeba doma nejsou schopni vůbec chodit a dojít si na záchod. Tito pacienti pak končí v různých zařízeních typu následné péče, léčebně dlouhodobě nemocných, kde se ten stav velmi obtížně daří zlepšit. Pak se pohybují mezi nemocnicí, LDN a domovem důchodců, a je to všechno příšerně drahé. Měsíc v LDN stojí 45 tisíc korun,“ potvrzuje Sobotka.

Přehrát

00:00 / 00:00

O stravování v nemocnicích se zajímala redaktorka Lenka Jansová

„V podstatě by u každého pacienta musela být sestřička, která by ho krmila. Samozřejmě na JIP a podobně to takto funguje, na standardním oddělení je to komplikované. Nám se také často stává, že k nám z různým léčeben přicházejí pacienti podvyživení, dehydrovaní, které potom třeba týden dáváme dohromady,“ uvádí ředitelka Asociace nemocnic Jaroslava Kunová.

Lenka Militká Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme