Archiv | zprávy ze dne 22. srpna 2002

|Markéta Kaclová, Milan Kopp, Dana Jaklová, Pavla Kvapilová |Zprávy z domova

Vakcín proti žloutence je dost

Týden po povodních v naší republice nepropukla žádná epidemie. Ministerstvo zdravotnictví má dostatek vakcín proti žloutence. 40 000 vakcín proti virové hepatitidě typu A bude použito na očkování záchranářů, 70 000 vakcín pro děti je smluvně zajištěno. Větší pozor je ale třeba dát si na tetanus. Hrozí při úklidu po záplavách víc než obávaná žloutenka typu A. Lidé v zátopových oblastech by si proto měli zkontrolovat, jestli mají platné očkování. Ministerstvo zdravotnictví, jak uvedl jeho náměstek a hlavní hygienik republiky Michael Vít, už sehnalo tolik vakcín proti hepatitidě typu A, že rozhodně pokryje potřebu pro povinné očkování profesionálních záchranářů.

|Zprávy z domova

Vláda zvažuje zvýšení daní kvůli povodním

Úlevy lidem, postiženým povodněmi, vyhlásilo ministerstvo financí. Osvobozeni by například měli být od nejrůznějších správních poplatků na úřadech, žádat budou moci o prominutí daňových nedoplatků nebo o odložení odevzdání daňového přiznání. Od darovací daně, popřípadě i od cla jsou osvobozeny veškeré humanitární daně. Podle ministra financí Bohuslava Sobotky vláda se všemi těmito opatřeními v rozpočtovém výhledu počítá.

|Milan Kopp, Renata Havranová |Zprávy ze světa

Slovenskému prezidentu se přitížilo

Zdravotní stav slovenského prezidenta Rudolfa Schustera se zhoršil. Lékaři nevylučují otravu organismu, jak v Bratislavě zjišťovala slovenská zpravodajka Radiožurnálu Renata Havranová. Večer byl prezident hospitalizován.

|Hana Siraková |Zprávy z domova

Země Visegrádu pomohou Česku

Polsko a Maďarsko pomohou České republice při likvidaci následků ničivých povodní. Na summitu hlav států visegrádských zemí v Častolovicích na Rychnovsku to slíbili prezidenti Aleksander Kwašniewski a Ferenc Mádl.

|Lenka Buriánková |Sport

Kajakářka Hilgertová končí s šampionátem v kvalifikaci

Kajakářka Štěpánka Hilgertová se rozloučila s MS v kvalifikaci. Na těžké trati ve francouzském Bourg St. Maurice se převrhla na 13. brance, pokus o eskymácký obrat nevyšel, a obhájkyně titulu už v soutěži nemůže pokračovat. Výborně zvládli kvalifikaci singlkaniosté: Přemysl Vlk vyhrál před svým krajanem Janem Maškem. V soutěži kajakářek skončila Irena Pavelková na druhém místě za Němkou Giddensovou.

|Milan Kopp, Pavla Dluhoschová |Ekonomika

Velká povodňová konta hlásí více než sto miliónů korun

Přes sto milionů korun se už shromáždilo na velkých povodňových kontech. Nejúspěšnější je to, které zřídila společnost Člověk v tísni. Na jejím účtu je k dnešku přes pětašedesát milionů korun. Společnost ze sbírky financuje hlavně rychlý úklid po záplavách, bude se ale podílet i na obnově obcí a chce také pomáhat lidem při rekonstrukci jejich domovů.

|Markéta Kaclová, František Lutonský, Petr Handl |Zprávy z domova

Voda znovu vystrašila lidi na Plzeňsku

Přírodní živel opět udeřil a vystrašil lidi - tentokrát na Plzeňsku. Značné problémy tam večer způsobila prudká bouřka. Hasiči museli dokonce na Klatovsku a Tachovsku evakuovat několik lidí. V obci Újezd se totiž protrhla hráz rybníka a hrozilo nebezpečí, že voda zaplaví domy. Na silnicích se objevilo až půl metru vody. O něco klidnější průběh měla průtrž mračen na Karlovarsku. Na některých místech se už ukazují další důsledky záplav: obyvatele Roztok trápí zápach a a stejném místě vydala řeka další - už čtrnáctou - oběť povodní, čtyřiadvacetiletého Slováka.

|Markéta Kaclová, Pavla Kvapilová, Štěpánka Čechová |Zprávy z domova

Zaplavenou zeleninou je někdy možné krmit zvířata

Velká voda z minulého týdne zasáhla také zemědělskou půdu. Zemědělci, jejichž pole zatopila povodeň, by měli být velmi opatrní. Vážné nebezpečí hrozí tam, kde voda a bahno stojí delší dobu a mohou se tam tak v parných dnech pomnožit plísně. Takové potraviny by se neměly dávat ani jako krmení zvířatům. V žádném případě by je podle Holejšovského neměli konzumovat lidé.

|Markéta Kaclová, Naděžda Hávová, Josef Suk |Zprávy z domova

Loď na silnici na Děčínsku už se odstraňuje

Začala likvidace obří lodi, která po opadnutí velké vody uvízla u Těchlovic na Děčínsku. Ráno ji začala rozřezávat specializovaná firma. Ani po odstranění lodního kolosu z pravobřežní silnice mezi Děčínem a Ústím nad Labem si pracovníci ústecké firmy Metalplast neodpočinou. O 200 metrů dál čeká na poli na stejně neslavný konec další asi sedmdesátitunová loď.

|Markéta Kaclová, Štěpánka Čechová |Zprávy z domova

Na čističkách jsou miliardové škody

Asi 30 nefungujících čistíren odpadních vod, s tím související znečištění řek a odhadem až miliardové škody. Resort bude opravy čistíren dotovat. Jejich zprovoznění ale bude trvat týdny. Z hlediska životního prostředí je jedním z největších problémů po povodních kvalita vody v řekách. Radiožurnálu to potvrdil ministr životního prostředí Libor Ambrozek. "Po opadu povodňové vlny samozřejmě ta koncentrace znečišťujících látek je poměrně veliká nejenom kvůli chemických podnikům ale především kvůli odstaveným a poškozeným čiástírnám odpadních vod." Dnes jede ministr do Písku, aby se osobně na škody na čistírně podíval a představil možnosti čerpání peněz z rezortu.

|Markéta Kaclová, Jana Ulbrychová, David Šťáhlavský |Zprávy ze světa

V Německu 17 obětí záplav

Počet obětí záplav v Německu stoupl na 17. Dalších 24 lidí se stále pohřešuje. Povodňová vlna na Labise blíží k Hamburku. Kvůli ní už bylo evakuováno dalších 20 tisíc obyvatel. Podle německého kancléře Gerharda Schödera se v těchto dnech v Německu odehrává největší přesun obyvatel v poválečné historii země. Navíc předpověď meteorologů není příliš optimistická. Platí to zejména pro východní části Spolkové republiky.

|Aleš Heřmánek |Ekonomika

Ekonomické informace 22. 8. 2002

Vláda chce prosadit změnu rozpočtu na letošní rok a navýšit příjmy a výdaje státu o tři miliardy korun. Novelu rozpočtového zákona ale musí schválit sněmovna. Premiér Vladimír Špidla odhadl už dříve škody ze záplav až na devadesát miliard korun. Ještě o deset miliard více předpokládá CRA Rating Agency. Světová banka nabízí České republice půjčku na financování škod způsobených povodněmi. Cestovní kanceláře si začínají stěžovat, že k nám jezdí méně turistů. Cizinci prý získali z médií dojem, že celá republika je pod vodou.

|Markéta Kaclová, Denisa Novotná |Zprávy ze světa

Rusko vyzývá k obnovení rozhovorů o inspekcích v Iráku

Rusko vyzvalo Organizaci spojených národů k obnovení rozhovorů s Irákem o zbrojních inspekcích. Proti tomu se ale postavily Spojené státy i Velká Británie. Šéf mezinárodních zbrojních inspektorů Hans Blix včera uvedl, že irácké názory na návrat zbrojních pozorovatelů "nejsou příliš produktivní".

|Markéta Kaclová, Denisa Novotná |Zprávy ze světa

Krvavý únos na jihu Filipín

Dva ze šesti rukojmích, unesených muslimskými povstalci ze Skupiny Abu Sayyafa na jihu Filipín, únosci podřezali. Hlava prvního Filipínce byla nalezena v blízkosti armádního ústředí v metropoli ostrova Jolo, hlava druhého pak nedaleko tržiště v tomtéž městě. Šest Svědků Jehovových jedoucích v džípu zastavili v úterý dva ozbrojenci ve městě Patikul na převážně muslimském ostrově Jolo, který je jednou z bašt Skupiny Abu Sayyafa.

Nejčtenější:

Nejčtenější na Facebooku

Nejčtenější na Twitteru