Mořské plody v Španělsku a Portugalsku zdražily. Může za to nedostatek způsobený oteplením oceánů
Španělé a Portugalci platí v letošní sezoně za mořské pochoutky, které jsou nezbytnou součástí jejich svátečního stolu, rekordní částky. Ceny přímo souvisí s nedostatkem mořských plodů, který však není jen letošní záležitostí. Pravděpodobně tomu tak bude i nadále.
Španělé a Portugalci si stěžují na vysoké ceny, které letos dávají za obsah sváteční tabule. Ty přímo souvisí s nedostatkem mořských plodů, které na ní nesmějí chybět. Nedostatek mořských plodů ale není jen letošní záležitostí, pravděpodobně tomu tak bude i v dalších letech.
V tom spočívají obavy těch, kteří pracují v rybářském průmyslu ve Španělsku a Portugalsku. Zaměstnává desítky tisíc lidí, hlavně ve španělské Galicii na severozápadě země, stejně jako na pobřeží Atlantiku.
Ze všech druhů mořských plodů trpí klimatickými změnami, aspoň ve Španělsku, především mušle a měkkýši. Zvláště alarmující je to třeba u druhů, jako je například takzvané berberecho, což je menší, velmi chutná mušle. Té údajně vyhynulo až 80 procent populace. A u větších druhů mušlí až 60 procent.
Země se do roku 2100 oteplí téměř o tři stupně, varuje OSN. Světu se nedaří snižovat objem emisí
Číst článek
Odborníci tvrdí, že za to může oteplení oceánu i vzduchu, spolu se znečištění vod – zejména plastovými odpadky. Sběrem mušlí na španělském a portugalském pobřeží se jinak zabývají hlavně ženy, je to velmi těžká práce. V předvánočním čase si vždy dokázaly vydělat dost peněz, ale letos jsou jejich výdělky velmi slabé.
Výrazný úbytek mušlí a dalších mořských plodů tak ničí příjmy celých tamních rodin a oblastí.