Rostlinné alternativy masa se ve Francii zase můžou nazývat steak. Nejvyšší soud zákaz pozastavil
Francouzský nejvyšší soud zrušil vládní zákaz, který zamezoval výrobcům označovat rostlinné alternativy masných výrobků výrazy jako třeba steak nebo šunka. Zákaz by totiž mohl být v rozporu s legislativou Evropské unie. Nyní ho prošetřuje Evropský soudní dvůr, píše server The Guardian.
Vláda zákaz vydala v reakci na dlouhodobé stížnosti výrobců z masného průmyslu, podle kterých bylo označování rostlinných výrobků jako třeba veganský steak matoucí pro spotřebitele. Rozhodla o tom letos v únoru a vyhláška měla začít platit od tohoto května.
Život bez masa? Vegetariánství zažívalo boom v 19. století a poté znovu po vzniku Československa
Číst článek
Používání názvů z masného průmyslu na rostlinné výrobky se ve Francii diskutuje už od roku 2020, kdy vláda zavedla první zákaz. Ten ale po stížnosti svazu výrobců rostlinných potravin Proteines France v roce 2022 zrušil francouzský nejvyšší správní soud.
Nyní po přezkoumání pozastavil platnost i druhé vyhlášky z letošního roku, informuje The Guardian. Zákaz by totiž mohl být v rozporu s legislativou Evropské unie. Teď se legálností zákazu zabývá Evropský soudní dvůr, který určí, jestli ho Francie bude moct nadále používat, nebo ho bude muset úplně zrušit.
Vyhláška na zákaz označování rostlinných výrobků názvy z masného průmyslu zahrnovala celkem 21 termínů, včetně slov jako steak, šunka nebo filet. Zákaz se ale týkal pouze francouzských výrobců. Výrobci z ostatních evropských zemí pod těmito názvy mohli v zemi své rostlinné výrobky stále prodávat.
V Evropské unii je používání těchto názvů přípustné. Výrobci rostlinných alternativ je nesmějí používat jen v několika výjimkách, především z mlékárenského průmyslu. Pokud se v potravině nenachází žádné živočišné mléko, nesmějí výrobci pro své produkty používat označení jogurt, smetana nebo sýr.