Navždy naše Pražská šunka. V čem je český výrobek z vepřové kýty unikátní?
Už od poloviny 19. století se u nás oválné šunce nejvyšší kvality říká pražská. Od jiných typů šunek se liší nejen svým tvarem, ale třeba i poměrem vepřové kýty a láku. Teď se masný výrobek z Prahy zařadil mezi tradiční evropské speciality.
Mám pro vás dobrou zprávu – Pražská šunka konečně, po mnohaletém boji, získala mezinárodní uznání! Název Pražská šunka, včetně dalších jazykových variant, bude zapsán do rejstříku Evropské unie jako zaručená tradiční specialita.
Tradiční špekáčky a Liptovský salám doplní Pražská šunka. Po šesti letech přibude na seznamu specialit
Číst článek
Výrobek s tímto názvem je možné ve všech členských státech vyrábět pouze dle zapsané specifikace. A ta specifikace je nyní již definitivně odsouhlasena, že je naše! Nemyslete si, že je to tak jednoduché, že někdo jen tak prohlásí: U nás se tahle šunka dělá sto let a tak patří nám!
My jsme se o naši originalitu museli poprat s Italy, Němci, Rakušany, a výhrady proti jedinečnosti naší šunky měli i bývalí Čechoslováci, tedy přesněji řečeno “naši bratia zo Slovenska”.
Oválný tvar a pražský řez
Pražskou šunkou se už od poloviny 19. století označuje jeden z nejznámějších potravinářských produktů, mající původ v České republice, zejména v Praze. U nás se toto jméno tradičně používá pro šunku nejvyšší jakosti z vepřové kýty, kde je původní oválný tvar masa zachován použitím takzvaného pražského řezu.
Zároveň ji však vyráběli a dodnes vyrábějí v dalších evropských státech a právě proto byly debaty o udělení jedinečného označení poměrně komplikované. Ale vyhráli jsme! Pražská šunka s logem Zaručené tradiční speciality EU má tři varianty.
Pražská šunka na kosti se odlišuje například specifickým poměrem použitých vepřových kýt a láku. Bez kosti pak je zauzená šunka nejvyšší jakosti, u které je významným rysem dekorativní povrchové krytí. Odlišujícím prvkem je také typický vejčitý nebo válcovitý tvar.
Tajnosti pražské šunky
Pro Pražskou šunku – konzervu (neboli Prague Ham) je charakteristický aspik v tenké vrstvě mezi šunkou a obalem. Ještě je tam několik další tajností, které právě dělají s potraviny běžné, potravinu unikátní. A právě proto si třeba Belgičani brání Ardenskou šunku a dodržují postup nakládání a uzení masa, který se po staletí skoro nemění.
V Česku se loni vyrobilo méně masa. Nebýt dotací, klesla by produkce ještě víc, říká agrární komora
Číst článek
Proto se Španělé pyšní Jamónem Ibérico, sušenou šunkou z černých iberijských prasat krmených bukvicemi, a proto Němci drží ochrannou ruku nad Schwarzwälder Schinken, šunkou z Černého lesa, která zraje nad dýmem z jedlových pilin a šišek. A co teprve Italové se svým slavným Prosciutto di Parma, pyšnícím se originálním původem v parmské provincii?
Tak nezapomeňte, až si u řezníka objednáte patnáct, dvacet deka, neříkejte jenom šunky, ale hrdě zvolejte: Dvacet deka Pražské šunky! Protože teď už je navždy jenom naše!