Nejde ani tak o povinnost, jako spíš o dobrou vůli některých škol vylepšit stravovací návyky, tedy něco, co ovlivňuje zásadně naši kondici, náladu a zdraví. Příkladů je hodně.
Frankfurtská polévka patnáct korun, česnečka dokonce za deset korun. Největší rána v tomto bufetu je ovšem kuřecí maso v bramboráku se šopským salátem za neuvěřitelných 58 korun!
Takzvané superpotraviny jsou stále velmi oblíbené. Slibují, že zabrání civilizačním chorobám, očistí tělo a zdravý životní styl se bez nich neobejde. Jenže zachrání nás určitě?
Tušíte, kolik soli každý den sníte? Podle ministerstva zdravotnictví zkonzumují Češi denně okolo 15 gramů této pochutiny. Světová zdravotnická organizace přitom doporučuje 5 gramů soli za den.
Už od poloviny 19. století se u nás oválné šunce nejvyšší kvality říká pražská. Od jiných typů šunek se liší nejen svým tvarem, ale třeba i poměrem vepřové kýty a láku.
Piju silnou kávu, kterou nasbírali indiáni z kmene Arhuacos. Je dobrá, stejně jako jsou i oni dobří. Ne, že bych někdy nepil lepší kafe, ale mě posledních několik měsíců baví pít právě tuhle kávu.
Nechystám se podkuřovat vegetariánům, oni jsou na můj vkus někdy až příliš ortodoxní, ale osobně musím přiznat, že s přibývajícím věkem čím dál tím méně toužím jíst maso každý den v týdnu.
Vítězem letošního ročníku výběru Pavla Maurera Grand Restaurant je olomoucká restaurace Entrée. Ještě před oficiálním vyhlášením výsledků to exkluzivně Radiožurnálu řekl Pavel Maurer.
Špagety s kečupem, smažený řízek s bramborem nebo pizza. To jsou asi nejčastější jídla, která nabízí tuzemské restaurace coby dětská jídla. Ale proč nenabízejí brokolici nebo salát?
Oblíbené glosy gurmána Pavla Maurera, které každý víkend vysílá Radiožurnál, vycházejí i v tištěné podobě. Nová kniha Nejezte blbě obsahuje kromě zamyšlení o jídle, dobrých rad a zajímavých postřehů ze světa gastronomie také řadu jedinečných fotografií.