Do Španělska míří davy turistů. Místní gastronomii si ale často nedopřávají, stěžují si Sevillané

Jak Španělé vidí přemíru turismu ve své zemi? Španělsko letos přivítá pravděpodobně rekordní počet návštěvníku. Jak se ale turisté chovají a proč jsou někdy ve stresu? To Lubica Zlochová zjistila v centru andaluské Sevilly.

Sevilla Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sevillský obchod s lahůdkami a zároveň bar

Sevillský obchod s lahůdkami a zároveň bar | Foto: Ľubica Zlochová | Zdroj: Český rozhlas

Jen kousek od sevillské katedrály se nachází nejstarší místní obchod s potravinami. Obchůdek tu stojí od roku 1894. Nejprve te bylo řeznictví s povolením výlučně na prodej hovězího. Dnes je to napůl obchod, napůl bar. S kvalitními víny, iberskou šunkou, ančovičkami z Cantábrie a jinými specialitami.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zápisník Ľubicy Zlochové

Klidní domácí a úspěchané turisté

„Vždy, když se tu zastavím, pozoruji, jak se v tomhle úsporném prostoru mísí klidní domácí s uspěchanými turisty. Vtipné mi na tom přijde to, že by to mělo být přesně naopak. V klidu by měl být přece turista, a uspěchaný místní...“

S prodavačem a číšníkem v jedné osobě Josém se bavíme o tom, že díky tomu, jakou má tento obchůdek spojený s tavernou historii, by mohl být uvedený v turistických bedekrech. Denně by sem určitě chodily desítky zahraničních návštevníků. José ale říká, že jim úplně stačí ti turisté, kteří sem přijdou i bez bedekru.

I tak jsou často ve stresu, nedokáží si pořádně vychutnat ani atmosféru ani speciality. Proto tu mají radši místní hosty, z okolí. Jako pana Carlose. Ten pracuje vedle v bance, denně se tu na chvíli zastaví, a o víkendu často přivede i manželku a děti. José říká, že turisti, které by sem sváželi autobusy na rychlou návštevu, by jim stálé klienty vyplašili. 

Odškrtnout si v diáři

José dodává, že v posledních letech pozoruje, že cizinci, kteří do metropole Andalusie přijíždějí, nejsou právě nejbohatší. Koupí si levné letenky s nízkonákladovými společnostmi a ubytují se v laciných turistických apartmánech.

3:26

Na Tchaj-wanu pečlivě rozlišujte, do kterého zelí a bůčku se zakousnete. Mohli byste si vylámat zuby

Číst článek

José ale vypozoroval, že místo aby si turisté potom z ušetřeného dopřáli při návštěvě historických památek, anebo si vychutnali místní gastronomii, berou svůj pobyt jako by jen bylo třeba dané dny nějak přežít a odškrtnout si v diáři. Nechápe, že jídlo si mnoho turistů nakupuje v obchodních řetěžcích, a v apartmánech potom polotovary jedí na balkńech. A dělají to tak podle něj nejen studenti a mladí cestovatelé, ale i lidé zralejšího věku.

Mluvím s Josém i o fajnovějších turistech, kteří chtějí ve Španělsku zažít naopak právě takovou autentickou atmosféru, jakou nabízí pradávný podnik. Ubytují se však v turistickém bytě, v zóně plné zahraničních návštěvníků a pro ně otevřených barů a restaurací. Potom o nic autentického ani nezakopnou. To se ale spíš stává v přímořských destinacích.

Turismus ve Španělsku má hodně tváří. Stále víc se mluví o tom, že je přebujelý. Například výletní lodě denně přivezou do oblíbených míst tisíce turistů. V Barceloně, Malaze, či mallorské Palmě proto moc dobře neví, jak s velkým zájmem cizinců v budoucnů naloží, aby to bylo udržitelné.

Ľubica Zlochová, agn Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme