Macháč v Šanghaji porazil světovou dvojku Alcaraze. Semifinále turnaje Masters si zahraje poprvé v kariéře

Tenista Tomáš Macháč v Šanghaji senzačně vyřadil po výsledku 7:6, 7:5 druhého hráče žebříčku Carlose Alcaraze ze Španělska a poprvé v kariéře postoupil do semifinále turnaje série Masters. Jeho dalším soupeřem bude světová jednička Jannik Sinner z Itálie.

Šanghaj (Aktualizováno: 15:23 10. 10. 2024) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tomáš Macháč v zápase turnaje Masters v Šanghaji proti Carlosi Alcarazovi

Tomáš Macháč v zápase turnaje Masters v Šanghaji proti Carlosi Alcarazovi | Foto: Tingshu Wang | Zdroj: Reuters

Třiadvacetiletý Macháč zdolal o dva roky mladšího favorita za hodinu a 55 minut. Rozhodující brejk nad letošním vítězem Roland Garros a Wimbledonu získal v jedenáctém gamu druhého setu a poté zápas suverénně čistou hrou dopodával.

Konec antukového krále. Nadal na listopadovém Davis Cupu ve 38 letech ukončí kariéru

Číst článek

Čtyřnásobného grandslamového šampiona Alcaraze porazil 33. hráč žebříčku Macháč poprvé v kariéře měsíc poté, co první vzájemný duel v Davis Cupu kvůli křečím v noze po prvním vyhraném setu vzdal. Se Sinnerem berounský rodák prohrál letos na turnaji v Miami ve svém dosavadním jediném čtvrtfinále na turnajích Masters.

„Těším se na to. Moc si to užívám a jsem šťastný, že můžu hrát proti těm nejlepším,“ řekl Macháč poté, co po 12 zápasech ukončil Alcarazovu vítěznou sérii. Výhra nad hvězdným Španělem patří k nejcennějším v Macháčově dosavadní kariéře spolu s květnovou výhrou nad tehdejší světovou jedničkou Novakem Djokovićem na turnaji v Ženevě.

V prvním setu si dnes oba hráči drželi své servisy. Brejkboly měl jen Alcaraz, ale český tenista oba odvrátil. Zkrácenou hru Macháč vyhrál 7:5 a v třetím gamu se mu podařilo poprvé v zápase vzít soupeři servis. Španěl se ale z nepříznivého stavu dostal a srovnal na 3:3. Poté si oba hráči relativně bez problémů hlídali své servisy, až se Macháčovi v defenzivě podařilo bekhendem prohodit Alcaraze u sítě a dostal se do vedení 6:5. První mečbol v následujícím gamu proměnil forhendovým volejem.

„Věděl jsem, že teď hraju velmi dobrý tenis. V minulém zápase jsem porazil Tommyho Paula po neuvěřitelném výkonu,“ připomněl Macháč osmifinálovou výhru nad třináctým hráčem žebříčku. „S těmihle hráči musíte hrát skvěle, jinak je to 2:6, 3:6 a jedete domů. Jiná možnost není. S hráčem jako Alcaraz nikdy nevíte ani za stavu 5:4. Hrál jsem proti němu skvělý tenis v Davis Cupu, ale jen jeden set. Dnes to byly dva a stačilo to,“ pochvaloval si olympijský vítěz ve smíšené čtyřhře.

Po Ženevě a zářijovém turnaji v Tokiu postoupil Macháč do svého třetího letošního semifinále, ale zdaleka nejhodnotnějšího. Ve finále byl dosud v kariéře jen jednou, po výhře nad Djokovićem v Ženevě, kde poté podlehl Norovi Casperu Ruudovi.

Sinner postoupil do semifinále po vítězství 6:1, 6:4 nad Rusem Daniilem Medveděvem. Nyní třiadvacetiletý Ital s o pět let starším Medveděvem prohrál prvních šest vzájemných zápasů. Od loňského finále v Pekingu však Ital na svého ruského rivala našel recept, z následujících osmi duelů vyhrál sedm a dnes srovnal bilanci na 7:7. Rodák z Innichenu nastřílel devět es a odvrátil jediný brejkbol, kterému čelil.

O semifinále bude hrát v pátek také další český tenista Jakub Menšík, jehož soupeřem bude Novak Djoković, usilující o 100. titul v kariéře. Čtvrtou čtvrtfinálovou dvojici tvoří Američan Taylor Fritz a Belgičan David Goffin.

Dvouhra - čtvrtfinále:

Macháč (30-ČR) - Alcaraz (3-Šp.) 7:6 (7:5), 7:5.
 

ČTK, lbk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme