Konec antukového krále. Nadal na listopadovém Davis Cupu ve 38 letech ukončí kariéru

Jeden z nejlepších tenistů historie Rafael Nadal ve videu na sociálních sítích oznámil, že na finálovém turnaji Davis Cupu v listopadu v Málaze ukončí kariéru. Osmatřicetiletý Španěl během ní získal 22 grandslamových titulů, z toho rekordních čtrnáct na Roland Garros. Ve dvouhře rodák z Mallorky vyhrál celkem 92 turnajů a byl 209 týdnů světovou jedničkou.

Madrid (Aktualizováno: 12:54 10. 10. 2024) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Španěl Rafael Nadal získal celkem 22 grandslamových titulů

Španěl Rafael Nadal získal celkem 22 grandslamových titulů | Foto: Toby Melville | Zdroj: Reuters

„Bylo to samozřejmě těžké rozhodnutí a zabralo mi nějaký čas, než jsem ho udělal. Ale to je život, všechno má nějaký začátek a konec,“ uvedl Nadal, jenž se dlouhodobě potýkal se zdravotními problémy. „Myslím, že na konec kariéry nastal správný čas. Mám za sebou pár těžkých roků, zvlášť ty dva poslední. Myslím, že už bych nebyl schopen hrát bez omezení,“ dodal.

Macháčova cesta turnajem v Šanghaji pokračuje. Probojoval se do čtvrtfinále a čeká ho Alcaraz

Číst článek

V posledních dvou sezonách Nadal odehrál jen 23 zápasů. Naposledy se představil na olympijském turnaji v Paříži, kde ve druhém kole dvouhry vypadl se svým dlouholetým rivalem Novakem Djokovićem ze Srbska a s mladým krajanem Carlosem Alcarazem postoupil do čtvrtfinále čtyřhry.

Se svým oblíbeným Roland Garros se letos „antukový král“ rozloučil už v prvním kole po porážce s Němcem Alexandrem Zverevem. Na pařížském Grand Slamu má bilanci 122 výher a pouhých čtyř proher.

Nadal byl společně s Djokovićem a Švýcarem Rogerem Federerem členem takzvané „velké trojky“, jež dlouhá léta dominovala světovému tenisu. Dvacetinásobný grandslamový šampion Federer se rozloučil s kariérou ve 41 letech v roce 2022, sedmatřicetiletý Djoković je stále aktivní a ziskem 24 grandslamových trofejí své dva rivaly už překonal.

Nadal končí jako druhý z legendární Big Three, v roce 2022 ukončil kariéru Švýcar Roger Federer | Foto: Peter van den Berg | Zdroj: USA TODAY Sports

„Má kariéra byla dlouhá a mnohem úspěšnější, než jsem si kdy dokázal představit. Cítím obrovské štěstí za to, co jsem mohl zažít. Odcházím s klidem v duši, protože jsem do všeho dával maximum. Tisíceré díky všem a brzy se uvidíme,“ řekl Nadal, jenž ve videu poděkoval svým soupeřům, rodině a fanouškům.

Finálový turnaj Davis Cupu v Málaze se bude hrát od 19. listopadu, domácí tým se hned první den střetne ve čtvrtfinále s Nizozemskem. „Jsem nadšený, že mým posledním turnajem bude Davis Cup, na němž budu reprezentovat svou zemi. Uzavře se tak kruh, protože jedna z mých prvních radostí bylo finále v Seville v roce 2004,“ připomněl Nadal dvacet let starý souboj s USA, v němž jako osmnáctiletý získal první ze svých čtyř triumfů v prestižní týmové soutěži.

Nadal je jedním z osmi tenistů historie, kteří zkompletovali kariérní grandslam, což se mu ve 24 letech povedlo jako nejmladšímu. Zároveň je společně s Djokovićem a Američanem Agassim jedním ze tří mužů, již dosáhli na takzvaný golden slam, tedy ještě na triumf ve dvouhře na olympijských hrách. Jeho šňůra 81 výher na antuce je nejdelší vítěznou sérií na jednom povrchu.

Největší úspěchy:

vítěz 22 grandslamových turnajů (14x French Open 2005-08, 2010-14, 2017-2020, 2022, 4x US Open 2010, 2013, 2x Wimbledon 2008, 2010, 2017, 2019, 2x Australian Open 2009, 2022)

vítěz 92 turnajů na okruhu ATP ve dvouhře a 11 ve čtyřhře

olympijský vítěz ve dvouhře v Pekingu 2008 a ve čtyřhře v Riu de Janeiro 2016

4x vítěz Davis Cupu (2004, 2009, 2011, 2019)

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme