Transgender šachistky se nesmějí účastnit akcí pro ženy. Podle federace jde o ‚vyvíjející se otázku‘

Nejvyšší světová šachová federace rozhodla, že transgender ženy se nesmějí účastnit oficiálních akcí pro ženy, dokud její představitelé nepřehodnotí situaci, napsal deník The Guardian. Rozhodnutí federace Fide se sídlem ve švýcarském Lausanne bylo zveřejněno v pondělí a vyvolalo kritiku skupin obhájců a zastánců práv transgender osob.

Lausanne Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

šachy (ilustrační foto)

Transgender šachistky se nesmějí účastnit soutěží pro ženy (ilustrační foto) | Zdroj: Pixabay | Licence Pixabay,©

Fide uvedla, že ona i její členské federace stále častěji dostávají žádosti o uznání od hráčů, kteří se označují za transgender, a že účast transgender žen bude záviset na analýze jednotlivých případů. Tento proces může trvat až dva roky.

,Transgender sportovci by neměli soutěžit se ženami.‘ Světová atletika zpřísňuje podmínky na závodech

Číst článek

„Změna pohlaví je změna, která má významný dopad na status hráče a jeho budoucí způsobilost k účasti na turnajích, proto může být provedena pouze v případě, že je předložen relevantní doklad o změně,“ uvedla federace.

„V případě změny pohlaví z mužského na ženské nemá hráč právo účastnit se oficiálních akcí Fide pro ženy, dokud nebude přijato další rozhodnutí Fide,“ uvedla federace.

Uznala, že otázky týkající se transgenderových hráčů jsou pro šachy „vyvíjející se otázkou“ a že „v budoucnu může být nutné vyvinout další politiku v souladu s výzkumnými poznatky“.

Na e-maily adresované nejvyšším představitelům federace a telefonáty do jejího sídla ve Švýcarsku s žádostí o další komentář, nikdo podle deníku The Guardian bezprostředně nereagoval.

Otevřené soutěže

Zpráva o tomto rozhodnutí přišla v době, kdy federace pořádá v Ázerbájdžánu mistrovství světa, kterého se účastní špičkoví hráči včetně jedničky Magnuse Carlsena.

Návrat Rusů a Bělorusů do plaveckých soutěží stále není jistý. Transgender plavci dostanou svou kategorii

Číst článek

Federace má otevřené soutěže, kterých se mohou účastnit všichni hráči, a také specializované kategorie pro ženy, mladé hráče a dokonce i počítače.

Mnoho sportů, které zahrnují intenzivní fyzickou aktivitu - což šachy nejsou - se v posledních letech potýká s tím, jak formulovat politiku vůči transgender sportovcům.

Mezinárodní cyklistická unie se připojila k řídicím orgánům atletiky a plavání, které se jako vrcholové olympijské sporty zabývají otázkou transgenderových sportovců.

Minulý měsíc cyklistická federace rozhodla, že transgender sportovkyně, které prošly tranzicí po mužské pubertě, již nebudou moci startovat v ženských závodech.

job Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme