Jako ve Hvězdných válkách. Souboj se světelnými meči je ve Francii soutěžním sportem

Francouzská šermířská federace přišla s novým nápadem, jak ke svému sportu přilákat další zájemce. Jako soutěžní sport totiž uznala šerm se světelnými meči známými ze slavné filmové série Hvězdné války.

Paříž, Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Souboj se světelnými meči je ve Francii soutěžním sportem (ilustrační foto)

Souboj se světelnými meči je ve Francii soutěžním sportem (ilustrační foto) | Foto: Simon Dawson | Zdroj: Reuters

„Dnešní mladí lidé nedělají žádný sport, cvičí jen svými palci,“ naráží pro BBC generální sekretář Francouzské šermířské federace Serge Aubailly na éru počítačových her. „Chceme dostat děti z gauče, proto se snažíme provázat náš sport s moderními technologiemi,“ vysvětluje.

Střílel z ní Han Solo. Ikonická zbraň z Hvězdných válek se prodala za více než 12 milionů korun

Číst článek

Fanoušci filmové série Star Wars teď mohou své souboje se světelnými meči provozovat jako regulérní sport. Federace je totiž uznala jako novou soutěžní disciplínu.

Podle BBC vyvolala zpráva obrovské nadšení mezi fanoušky slavné ságy Star Wars. Někteří z nich se neoficiálním soubojům se zářícími plastovými zbraněmi už dlouho věnují, a teď někdo konečně uznal, že i takový světelný souboj by měl mít svá pravidla a může být i hodně fyzicky náročný.

K uznání za sport přispěla i propracovanost zbraní. Podle listu Le Devoir jsou světelné meče sice z plastu a co do materiálu tedy lehčí. Ovšem na váze jim naopak přidává barevná žárovka, baterie a v některých případech i reproduktor.

Ty nejlepší a nejdražší meče totiž dokonale simulují i zvuky, které v sáze Star Wars meče vydávají.

Athos, Porthos, Luke Skywalker

Není to poprvé, co film pomáhá šermířskému sportu. Zpopularizovali ho už Tři mušketýři či Robin Hood. Nyní mohou být vzory mladých šermířů vedle Athose, Porthose, Aramise či d'Artagnana i Luke Skywalker, Obi-Wan Kenobi nebo Darth Vader.

Pravidla se blíží běžnému šermu. Sportovci se musí pohybovat ve vyznačeném kruhu a dostávají body podle toho, kterou část těla soupeře se jim podaří zasáhnout. Nejvíc jim skóre naroste po zásahu hlavy nebo hrudníku soupeře.

Souboj je ale hodně svižný a vítězí ten, kdo získá jako první patnáct bodů, nebo má po třech minutách nejvyšší skóre.

Jakub Lucký, vman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme