Více týmů ve formuli 1? ‚Mým snem je maximální možný počet dvanácti stájí,‘ říká šéf FIA Sulajím

Podle předsedy Mezinárodní automobilové federace (FIA) Muhammada Sulajíma by formule 1 měla snížit množství závodů v sezoně, ale navýšit počet stájí. Uvedl to v rozhovoru pro agenturu Reuters.

Dauhá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda FIA Muhamad Sulajím v debatě s jezdcem Formule 1 Maxem Verstappenem během Velké ceny Kataru

Předseda FIA Muhamad Sulajím v debatě s jezdcem Formule 1 Maxem Verstappenem během Velké ceny Kataru | Foto: Reuters, Hamad I Mohammed | Zdroj: Reuters

V této sezoně má mistrovství světa 22 Velkých cen, ale v příštím ročníku jich bude rekordních 24. V seriálu závodí deset stájí, ke kterým by měl nejdříve od roku 2025 přibýt tým Andretti.

Verstappen oslavil zisk titulu výhrou hlavního závodu v Kataru. Na pódiu ho doplnili jezdci McLarenu

Číst článek

Projekt člena slavné americké motoristické rodiny Michaela Andrettiho už má souhlas FIA, ale ještě musí uzavřít dohodu o komerčních právech s promotérem Formule 1, společností Liberty Media.

„Mým snem je mít ve formuli maximální možný počet dvanácti stájí. Chtěl bych také mít jeden americký tovární tým s americkým jezdcem a to stejné by se mi líbilo i u Číny,“ řekl Sulajím.

Současné stáje s rozšířením nesouhlasí, protože by klesl jejich podíl na odměnách, rozhodnutí však nemají jak ovlivnit. „Podle pravidel můžeme mít dvanáct týmů,“ prohlásil Sulajím.

„Některé týmy protestují, že v boxech nebude dost místa, ale vždyť už teď s námi jezdí kompletní hollywoodská stáj,“ připomněl Sulajím, že během některých závodů se v depu natáčí film s Bradem Pittem v hlavní roli.

„Navíc všechny okruhy by měly být projektované pro dvanáct stájí. A myslím si také, že formule spíš potřebuje víc týmů než víc závodů. Velkých cen je příliš,“ prohlásil jednašedesátiletý Sulajím.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme