Gymnastka Bilesová se na mistrovství světa vrací po dvouleté pauze. Může rozšířit rekordní sbírku 19 titulů

Návrat americké hvězdy Simone Bilesové bude nejsledovanějším příběhem na mistrovství světa ve sportovní gymnastice, které začne v sobotu v Antverpách. Světový šampionát je zároveň hlavní olympijskou kvalifikací pro hry v Paříži. Závodit bude i kompletní české ženské družstvo a dva muži. Boj o světové medaile skončí v neděli 8. října.

Antverpy Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Simone Bilesová na tréninku v Antverpách

Simone Bilesová na tréninku v Antverpách | Foto: Yves Herman | Zdroj: Reuters

Sedminásobná olympijská medailistka Bilesová, která se letos vrátila po dvouleté pauze, může rozšířit rekordní sbírku 19 světových titulů a celkem 25 medailí z MS. Na světovém šampionátu bude startovat poprvé od roku 2019. Pro šestadvacetiletou Američanku je to už šesté mistrovství světa, debutovala před deseti lety právě v Antverpách.

A patří k favoritkám na medaile ve víceboji, z něhož už má pět titulů, i na jednotlivých nářadích. Nebude chybět v americkém družstvu, které může vyhrát mistrovství světa posedmé za sebou.

Trénink Simone Bilesové v Antverpách

V ženské soutěži bude tentokrát kompletní české družstvo ve složení Klára Peterková, Soňa Artamonová, Dominika Ponížilová, Alice Vlková a Lucie Trnková. Češky si zajistily účast na MS třináctým místem na dubnovém mistrovství Evropy.

Gymnastická šampionka Bilesová je zpět, v USA zažila vítězný návrat po dvouleté pauze

Číst článek

Na MS bude v každé kategorii ve hře devět míst pro družstva na OH 2024. Tyto týmy doplní medailisty z loňského šampionátu, kteří už se kvalifikovali. Mezi ženami mají jistotu Američanky, Britky a Kanaďanky, mezi muži loni stupně vítězů obsadili gymnasté z Číny, Japonska a Británie. Zajímavá bude i pozice pro tři týmy, které skončí v kvalifikaci družstev těsně pod čarou. Každý z nich získá jedno místo na stát.

Po loňské absenci se na světový šampionát vrací čeští muži. Cvičit budou Radomír Sliž na koni našíř a Ondřej Kalný na přeskoku. Na šampionátu se měl představit i Daniel Bago ve víceboji, ale ten kvůli zranění z minulého týdne nakonec nenastoupí.

Kvalifikace na olympiádu

V mužské kategorii se očekává souboj čínských a japonských gymnastů. Japonci mají na MS úřadujícího mistra světa i olympijského šampiona ve víceboji Daikiho Hašimota. Naopak Číňané rozdělili tým mezi MS a Asijské hry, takže v Antverpách bude chybět světový šampion z roku 2021 a loňský vicemistr světa Čang Po-cheng.

Na olympijské hry je možné získat vedle soutěže družstev kvóty i v individuálních závodech. Ve víceboji ji dostane osm mužů a čtrnáct žen ze zemí, které nemají kvalifikované družstvo. Mezi specialisty na jednotlivých nářadích se kvalifikuje nejvýše postavený dosud nekvalifikovaný gymnasta. Další šance na individuální kvalifikaci pak budou ještě příští rok.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme