Legendární Induráin slaví životní jubileum. Pětinásobnému vítězi Tour de France je 60 let

Přesně před 60 lety se ve Španělsku narodila legenda silniční cyklistiky Miguel Induráin. Fenomenální závodník kraloval na Tour de France nepřetržitě mezi lety 1991 a 1995. Je tak jediným cyklistou, který vyhrál nejslavnější etapový závod pětkrát za sebou. Američan Lance Armstrong sice nasbíral sedm titulů v řadě, ale kvůli dopingu o ně přišel, a nejdelší sérii proto stále drží šedesátiletý Induráin.

Villava Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miguel Induraín

Miguel Induraín | Zdroj: Profimedia

Skvělý časovkář, kterému ani přes 188 centimetrů a 80 kilogramů nedělaly problém kopce. Taková je charakteristika Miguela Induráina.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si, co říkali o Miguelovi Induráinovi jeho kolegové z profipelotonu

Španělský cyklista se stal profesionálem v roce 1985 a takřka ihned začal sbírat úspěchy. Nic z toho ale nepřišlo jen tak. Na Induráinovy začátky v amatérech vzpomínal pro kanál inCycleTV jeho někdejší nadřízený Eusebio Unzué.

„Na začátku to byl kluk, který měl mnoho nedostatků. Problém mu dělaly menší kopce, protože měl osm, nebo devět kilo nadváhu. Následně zhubnul a přesto mu zůstala síla. Byl skvělý na rovince i při stoupání. Po pravdě, od té doby jsem už nikdy neviděl takové výkony u žádného amatéra,“ vyprávěl současný generální manažer týmu Movistar, který se s Induráinem potkal ještě v dobách, když se tato cyklistická stáj jmenovala Reynolds.

„K funkci týmového manažera jsem se dostal v podobnou dobu, když se poprvé objevil na scéně. Kdybych měl shrnout jeho vliv na tým v pár slovech, tak bych řekl, že nás formoval. Díky němu jsme se stali proslulým týmem hned v prvních letech,“ doplňuje Eusebio Unzué.

Pětinásobný vítěz Tour de France Miguel Induráin je známý také svým džentlmenstvím nejen na trati, jak popsal před lety jeho osobní masér Manuel Arrieta.

„Dám příklad. Když jsme přijeli na hotel s dalšími osmi závodníky, tak si Miguel nejprve odnesl svůj kufr na recepci a poté začal nosit i ostatní zavazadla. V tu dobu už byli jeho týmoví kolegové dávno pryč, ale on tam zůstal a pomáhal odnášet u kufry ostatních,“ vzpomínal Arrieta.

I takový je z vyprávění svých blízkých spolupracovníků dnes šedesátiletý Miguel Induráin.

Lukáš Kaleta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme