Podvod, nebo skvělá taktika? ‚Kaštanovaná‘ řeší problematický duel ve finále mistrovství světa

Skandál s podváděním přímo ve finále mistrovství světa? Takový problém řešila britská média v souvislosti se sportem zvaným conkers, který by se dal volně přeložit jako „kaštanovaná“. Finálový duel mužské části šampionátu totiž rozhodl David Jakins jediným úderem, vyrojily se tak spekulace, že si k výhře pomohl podvodem.

Southwick (Anglie) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Účastník mistrovství světa v kaštanované

Účastník mistrovství světa v kaštanované | Foto: PA Images / Alamy | Zdroj: Profimedia

Conkers je speciální druh sportu rozšířený především na britských ostrovech. Tradiční dětská hra je populární především kvůli tomu, že k ní potřebujete jen kaštan, šroubovák a tkaničku.

Šroubovákem uděláte v kaštanu díru, tou protáhnete tkaničku a uděláte na konci uzel. Kaštan na provázku má i váš protivník, se kterým se střídáte v jednotlivých úderech. Cílem hry je kaštanem rozbít volně visící nástroj vašeho soupeře.

Mezi hráči jsou rozšířené různé taktiky, jak svůj kaštan „posilnit“ a nechat ho ztvrdnout. Mezi ně patří například upečení, naložení do octa, potření lakem na nehty a dokonce proces, kdy se kaštan nechá projít trávícím traktem prasete.

Na oficiálním mistrovství světa, které se již od roku 1965 každoročně odehrává v jihoanglickém městě Southwick, jsou však veškeré úpravy kaštanů zakázány a organizace World Concker Championship připravuje nástroje soutěžících sama.

Ve finálovém souboji mužské kategorie letošního ročníku se utkali Angličané David Jakins a Alastair Johnson-Ferguson. První jmenovaný vyhrál hned prvním úderem - věc, která je v „kaštanované“ vskutku nevídaná. 

Aktuální mistr světa v kategorii mužů David Jankins | Foto: Phil Noble/File Photo | Zdroj: Reuters

Johnson-Ferguson poté serveru Telegraph naznačil, že cítí, že mohl být obětí podvodu. „Můj kaštan se rozpadl na jeden zásah, a to se prostě nestává,“ prohlásil poražený.

Kaštan ze železa

Anglický server poté opravdu přišel se zjištěním, že se u výherce v kapse jeho zeleného obleku našel kaštan ze železa.

Jakins nařčení z podvodu odmítá a tvrdí, že specifický kaštan nosí pro legraci. „Podvádět při téhle hře je nemožné, celé je to nesmysl,“ prohlásil pro server BBC.

Mluvčí World Conker Championship John Burkett po několika dnech oznámil, že po pečlivém vyslechnutí porotců dospěla organizace k názoru, že se Jakins podvodu nedopustil a že vítězství v soutěži je dílem jeho skvělé techniky.

Jakins navíc ve velkém finále o titul mistra světa prohrál, celkový triumf si z městečka Southwick odvezla Kelci Banschbachová, která pochází z amerického Indianapolis. Bansbachová se tak stala první Američankou, která dokázala soutěž ovládnout.

Kelci Bansbachová a David Jakins | Foto: Sue West/World Conkers Champions | Zdroj: Reuters

Ondřej Himmer, tpk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme