Dvanáctkrát mimo Itálii, nikdy však mimo Evropu. Italské Giro startuje v Jeruzalémě i s třemi Čechy

V Jeruzalémě v pátek odstartoval 101. ročník cyklistického Gira d'Italia. Je to vůbec poprvé, co slavný závod začíná mimo evropský kontinent. Na jeho startu jsou stejně jako loni tři čeští cyklisté.

Jeruzalém Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jezdci Gira d'Italia v ulicích Jeruzaléma

Jezdci Gira d'Italia v ulicích Jeruzaléma | Zdroj: Reuters

Cyklisté jedou na úvod časovku dlouhou 9,7 km. V pelotonu jsou i Češi Roman Kreuziger, Jan Hirt a Zdeněk Štybar. Hirt vloni v tomto závodě debutoval a skončil dvanáctý. Štybar už má zkušenosti z Vuelty a Tour de France, Giro si ale vyzkouší poprvé.

Froome chce vyhrát i Giro. 'Pokud obětuje vše, může se to podařit,' přemýšlí trenér Konečný

Číst článek

Kreuziger jede Giro počtvrté, v roce 2011 se pátým místem postaral o nejlepší český výsledek v celkovém pořadí. Že závod poprvé začíná mimo Evropu, vítá jako zajímavou změnu, a to i přesto, že pak závodníky čeká náročný přesun na Sicílii.

„Je to zajímavé startovat na jiném kontinentě. Jde o velice atraktivní místo, sám jsem zvědavý, jak to v Izraeli připraví a kolik tam bude fanoušků. Myslím si, že ve spojení Jeruzalém - Řím nějaká návaznost bude,“ řekl Kreuziger před závodem Radiožurnálu.

Právě v Římě budou cyklisté na konci května finišovat.

Cyklisté by se ve Svaté zemi neměli ničeho bát. Závod provází velká bezpečnostní opatření.

Úvodní časovka se jede pouze v Jeruzalémě, začíná i končí na kraji jeruzalémského Starého města. V sobotu čeká závodníky etapa z Haify do Tel Avivu, v neděli poté trasa z Beer Ševy do Ejlatu. Pak se cyklisté letecky přesouvají na Sicílii a do samotné Itálie.

Na cyklistickém Giru se představí Kreuziger, Hirt i nováček Štybar

Číst článek

Trať se každopádně vyhne palestinským územím a v Izraeli se pojede pouze v západním Jeruzalémě, který ovládá židovský stát. A pořadatelé také už dopředu ohlásili, že nikdo z týmů nebo závodníků nezrušil svůj start z obavy o bezpečnost.

Za zmínku stojí, že mimo Itálii začínala slavná „Corsa Rosa“ v minulosti dvanáctkrát, nikdy ale přitom neopustila starý kontinent. Cyklisty letos čeká 21 etap a tři a půl tisíce kilometrů. Loňské prvenství obhajuje Nizozemec Dumoulin, který by podle Romana Kreuzigera měl patřit mezi favority i letos.

„Loňský vítěz Tom Dumoulin, Chris Froome ze Sky a určitě bych přidal i Estebana Chávese a Simona Yatese, kteří do okruhu favoritů patří,“ vyjmenovává Kreuziger.

Kdo vyhraje 101. ročník Gira d'Italia, se dozvíme 27. května po dojezdu do Říma.

Václav Rokyta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme