Cyklokrosařka Zemanová si dojela pro životní výsledek. Na světovém poháru v Belgii skončila šestá

Česká cyklokrosařka Kristýna Zemanová byla šestá v závodě Světového poháru v Dendermonde a na bahnité trati v Belgii si dojela pro nejlepší výsledek v kariéře. V mužském závodě skončil Michael Boroš sedmnáctý.

Dendermonde (Belgie) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kristýna Zemanová

Kristýna Zemanová | Foto: Nico Vereecken | Zdroj: Profimedia, ČTK / Panoramic

Dvojnásobná mistryně republiky Zemanová si vylepšila osobní maximum v elitním seriálu týden po zisku bronzové medaile v kategorii do 23 let na mistrovství Evropy v Pontchateau. 

Zemanová získala bronz z mistrovství světa v cyklokrosu do 23 let. Česko má medaili po 5 letech

Číst článek

Nejlepším výsledkem dvacetileté cyklokrosařky ve Světovém poháru dosud byla dvě desátá místa. Výše než Zemanová byla v pohárovém závodě z českých reprezentantek naposledy v prosinci 2019 v Namuru Kateřina Nash.

V Dendermonde nestartovaly vzhledem k nabitému programu některé elitní závodnice včetně Fem van Empelové z Nizozemska, úřadující mistryně světa a Evropy a vítězky prvních dvou pohárových závodů v sezoně.

Na nejvyšším stupni ji vystřídala krajanka Ceylin del Carmen Alvaradová a svou první výhrou v poháru po třech letech protáhla vítěznou sérii nizozemských cyklokrosařek už na 27 závodů.

Druhá s odstupem 37 sekund skončila při návratu do terénu další Nizozemka Lucinda Brandová.

Po téměř třech letech, poprvé od ledna 2021, se díky Britce Zoe Bäckstedtové dostala na stupně vítězů jiná než nizozemská závodnice. Čerstvá mistryně Evropy do 23 let dojela do cíle půldruhé minuty po vítězce.

Zemanová v na ženy neobvykle dlouhém závodě strávila na těžké trati přes 58 minut a zvládla úspěšný souboj o šestou pozici s Nizozemkou Aniek van Alphenovou. Na první Alvaradovou ztratila 2:22 minuty.

Boroš mezi muži 17.

Také mužský závod měl nizozemského vítěze. Pro první pohárové vítězství v elitní kategorii si dojel Pim Ronhaar s náskokem 16 sekund před krajanem Larsem van der Haarem, jenž před dvěma týdny vyhrál v Maasmechelenu. Třetí byl domácí Belgičan Laurens Sweeck.

Šestinásobný mistr republiky Boroš se na hraně elitní desítky pohyboval jen v úvodu a nakonec skončil sedmnáctý s odstupem 1:58 za vítězem.

Ani v mužském závodě nestartoval čerstvý mistr Evropy, jímž se stal před týdnem Belgičan Michael Vanthourenhout. Seriál pokračuje za týden čtvrtým dílem v Troyes ve Francii.

SP v cyklokrosu v Dendermonde (Belgie):

Muži: 1. Ronhaar 56:04, 2. Van der Haar (oba Niz.) -16, 3. Sweeck -27, 4. Iserbyt -33, 5. Kuypers (všichni Belg.) -40, 6. Kuhn (Švýc.) -42, ...17. Boroš -1:58, 42. Kuba (oba ČR) -2 kola.

Průběžné pořadí (po 3 ze 14 závodů): 1. Van der Haar 91, 2. Iserbyt 82, 3. Ronhaar 79, ...23. Boroš 13.

Ženy: 1. Alvaradová 55:45, 2. Brandová (obě Niz.) -37, 3. Bäckstedtová (Brit.) -1:35, 4. Norbertová Riberolleová (Belg.) -2:01, 5. Bakkerová (Niz.) -2:11, 6. Zemanová -2:22, ...28. Vaníčková, 29. Jeřábková, 33. Hladíková (všechny ČR) všechny -2 kola.

Průběžné pořadí (po 3 ze 14 závodů): 1. Alvaradová 95, 2. Van Empelová (Niz.) 80, 3. Bäckstedtová 59, ...8. Zemanová 36, 50. Hladíková 1.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme