Češi v klíčovém souboji na mistrovství Evropy házenkářů prohráli. Portugalsku podlehli 27:30

Čeští házenkáři prohráli na mistrovství Evropy v Německu v druhém ze tří utkání základní skupiny v přímém souboji o postup s Portugalskem 27:30 a ztratili šanci na účast v další fázi turnaje. Večerní vítězství Dánska nad Řeckem 40:28 rozhodlo o tom, že tým trenéra Sabatého na turnaji skončí už po základní skupině.

Mnichov (Aktualizováno: 22:10 13. 1. 2024) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ani osm bodů házenkáře Milana Klímy neodvrátily porážku českého týmu proti Portugalsku

Ani osm bodů házenkáře Milana Klímy neodvrátily porážku českého týmu proti Portugalsku | Zdroj: Profimedia

Český celek v Mnichově proti Portugalcům nabral rozhodující ztrátu už v první půli, kterou po trápení v útoku a čtyřech neproměněných sedmičkách prohrál 7:13. Národnímu mužstvu nepomohl ani návrat brankářského veterána Martina Galii, jenž už vloni ukončil reprezentační kariéru. Osm gólů zaznamenal Matěj Klíma, na portugalské straně hned jedenáctkrát skóroval nejlepší střelec utkání Martin Costa.

Český tým při premiéře na velké akci pod vedením španělského trenéra Xaviera Sabatého prohrál i druhý zápas a po čtvrteční úvodní porážce od mistrů světa Dánů na šampionátu v Německu stále čeká na bodový zisk. V pondělí národní celek zakončí základní skupinu proti Řecku a půjde už jen o konečné třetí místo v tabulce. Češi vypadli v úvodní fázi Eura podruhé za sebou.

Trápení v útoku

Skóre sice otevřel Hrstka, ale od té doby už český tým ani jednou nevedl. Především díky spojce Klímovi držel krok do 14. minuty a stavu 5:5, pak ale Portugalci zaznamenali šest gólů po sobě a to se nakonec ukázalo jako rozhodující.

Národní celek se mohl několikrát přiblížit, ale v útoku se nevídaně trápil. Jen za první půli Češi neproměnili čtyři sedmimetrové hody, při tom závěrečném minutu před pauzou navíc Solák trefil brankáře do hlavy a od německých rozhodčích dostal podle pravidel červenou kartu.

2:24

Euro, angažmá v Maďarsku a konfrontace s esy světové házené. Havran zažívá strmý vzestup kariéry

Číst článek

Mezi tyče se v závěru úvodního dějství dostal Galia, jenž si připsal dva zákroky a v průběhu druhé půle pustil zpět do branky Mrkvu. Sabatého svěřenci se po změně stran zlepšili a snažili se výrazné manko dotáhnout.

Češi několikrát útočili na snížení na rozdíl čtyř gólů, povedlo se to až v 53. minutě Pirochovi. Více zdramatizovat závěr ale národní mužstvo nedokázalo a Portugalci už si klíčové body v boji o postup ze základní skupiny pohlídali. Na jejich vítězství již nic nemohla změnit ani branka staršího z bratrské dvojice Patzelových Vojtěcha, jenž v posledních sekundách upravil na 27:30.

Utkání skupiny F mistrovství Evropy házenkářů v Mnichově:

Česko - Portugalsko 27:30 (7:13)
Sestava a branky Česka: Mrkva, Galia - Hrstka 1, Piroch 6, J. Patzel, Štěrba 4, Kašpárek 1, Reichl 2, Babák 2, Trkovský, Havran 1, Klíma 8, V. Patzel 2, Solák, Zeman, Režnický.
Nejvíce branek Portugalska: M. Costa 11, Nazaré 4. Rozhodčí: Schulze, Tönnies (oba Něm.). Sedmimetrové hody: 7/2 - 4/4. Vyloučení: 2:7. ČK: 39. Solák (Česko). Diváci: 12128 (vyprodáno).

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme