Anglie bude hrát finále mistrovství Evropy. O vítězství nad Nizozemskem rozhodl střídající Watkins

Angličtí fotbalisté porazili po obratu Nizozemsko 2:1 a jako čtvrtý tým postoupili na mistrovství Evropy do finále podruhé za sebou. V neděli obhájci stříbra nastoupí na Olympijském stadionu v Berlíně proti Španělům, kteří v úterý zdolali Francii stejným výsledkem.

Aktualizováno Dortmund (Aktualizováno: 23:24 10. 7. 2024) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ollie Watkins vstřelil v semifinále proti Nizozemsku vítězný gól

Ollie Watkins vstřelil v semifinále proti Nizozemsku vítězný gól | Foto: Lee Smith | Zdroj: Reuters

„Oranje“ poslal v Dortmundu do vedení v sedmé minutě Xavi Simons, v osmnácté minutě vyrovnal z penalty anglický kapitán Harry Kane. Zápas směřoval do prodloužení, v 90. minutě ale rozhodl střídající Ollie Watkins.

Anglie získala jediné velké zlato v roce 1966 na domácím mistrovství světa, před třemi lety v londýnském finále ME podlehla na penalty Italům. Naopak Španělsko je se třemi triumfy na Euru spolu s Německem historicky nejúspěšnější zemí.

Nizozemci šli do vedení v sedmé minutě z první střely na branku. Simons vyhrál souboj o míč s Declanem Ricem, napřáhl z dálky a překonal Jordana Pickforda. Jednadvacetiletý záložník se dočkal první trefy na turnaji. Šlo o nejrychlejší gól v semifinále Eura od roku 1996, kdy se anglický kanonýr Shearer prosadil proti Německu už ve třetí minutě.

Vyrovnání přišlo brzy. Ve třinácté minutě nizozemský gólman Bart Verbruggen ještě vyrazil Kaneovu ránu zpoza vápna, o chvíli později však anglického kapitána fauloval ve vápně Denzel Dumfries. Hlavní sudí Zwayer po intervenci videorozhodčího a přezkoumání situace odpískal penaltu. Verbruggen sice vystihl směr Kaneovy střely, ale nedosáhl na ni.

Kane zaznamenal ve vyřazovací části evropských šampionátů už šestý zásah, nejvíce ze všech hráčů. V součtu s mistrovstvím světa jich v zápasech o vše dal devět, což nikdo jiný nedokázal. Zároveň se třetím gólem na letošním turnaji vyrovnal v čele nejlepších kanonýrů dalším pěti hráčům včetně Nizozemce Codyho Gakpa.

Atraktivní podívaná pokračovala. V 23. minutě sahali Angličané po obratu, Phil Foden dokonce překonal zblízka Verbruggena, jenže na brankové čáře odkopl míč Dumfries. Stejný hráč na opačné straně po půlhodině hry po rohovém kopu trefil hlavou břevno. Vzápětí Foden napálil z dálky tyč. Útočník Manchesteru City pak nepřekonal nizozemského gólmana ani přízemním pokusem.

Zvolnění ve druhém poločase

Druhý poločas nabídl oproti tomu prvnímu minimum šancí. V 65. minutě střídající Joey Veerman našel Virgila van Dijka, jehož zakončení vytěsnil brankář Pickford. O necelou čtvrthodinu později se z branky radoval Bukayo Saka, kvůli ofsajdu však gól neplatil.

Zdálo se, že duel nemine prodloužení, jenže s vypršením základní hrací doby po akci dvou střídajících hráčů Anglie rozhodla. Cole Palmer nahrál Watkinsovi, který se odpoutal od Stefana de Vrije a z otočky zamířil přesně na zadní tyč.

Anglie čtrnáct soutěžních zápasů po sobě neprohrála a na ME v základní době ve třinácti utkáních v řadě nenašla přemožitele. Nizozemcům unikla příležitost postoupit podruhé do finále Eura, které v roce 1988 právě v Německu ovládli. „Oranje“ prohráli teprve podruhé ze sedmi vzájemných soutěžních zápasů.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme