Kouč Southgate si s kritkou poradil skvěle. Angličané mají skvělou obranu, chválí expert Horváth

V neděli od 21 hodin se v Berlíně rozehraje finálový duel mistrovství Evropy mezi Španělskem a Anglií. Během šampionátu se trenér Španělska dočkal pochvaly za předváděnou hru jeho týmu, naopak na Garetha Southgatea se snášela velká vlna kritiky. „Zvládnul to skvěle a po semifinálovém zápase proti Nizozemsku bylo vidět, jak se mu ulevilo. Oslava s anglickými fanoušky byla fajn,“ říká fotbalový expert Radiožurnálu Sport Pavel Horváth.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kouč anglických fotbalistů Gareth Southgate po vítězném zápase s Nizozemskem neskrýval nadšení

Kouč anglických fotbalistů Gareth Southgate po vítězném zápase s Nizozemskem neskrýval nadšení | Foto: Wolfgang Rattay | Zdroj: Reuters

Co tak dělají trenéři Španělska a Anglie den před finálovým duelem Eura?
Oba nejlépe vědí, v jakém rozpoložení mají mužstvo. Angličané i Španělé ví, kdo je čeká. Pozice trenéra je o to jednodušší, když má v kádru výborné hráče.

Angličané zaslouženě postoupili, říká Horváth. Ve finále přeje Španělům, ale v koutku duše i Kaneovi

Číst článek

Kouč Španělska Luis de la Fuente sbíral tituly především s mládežnickými reprezentacemi, nyní si složil podle svých představ A-tým. Co oceňujete na jeho práci?
Měl obrovskou výhodu v tom, že s hodně hráči už pracoval na různých úrovních. Ví, jak se hráči chovají v určitých fázích turnaje a jak snáší tlak. Na mužstvu je vidět, že v konkrétních situacích ví, co dělat. Ať už po zisku nebo ztrátě míče, jestli chtějí bránit vysoko a rychle, nebo se soustředit na zatáhnutí. Je to pěkné sledovat.

Kouč Angličanů Gareth Southgate byl pod velkou kritikou za neatraktivní herní projev, ale i tak znovu dostal svůj tým do boje o evropský titul. Jak náročné období zažívá?
Myslím si, že je na to připravený. Komentáře, které se k němu dostanou, nebyly moc příznivé.

Určitě je ale spokojený, že to dotáhli tak daleko. Byli dobří v defenzivě, určili si jasnou strategii jak se dostat co nejdál. Vychází jim to a ve finále jsou zaslouženě. Že se mu ulevilo, bylo patrné, když slavil sám s anglickými fanoušky.

Kdo to někdy zažil, tak musí uznat, že to skvěle zvládnul, a musí mu zatleskat. Teď mu možná už přejí i titul.

Kdo z trenérů finalistů je vám bližší?
Úplně je neznám. Southgate je klidnější a nedává emoce moc najevo. Fuente stojí u postranní čáry, mužstvo celkem dost koučuje a dává rady hráčům, kteří jsou blízko něj. Možná se víc přikláním k Fuenteovi, ale oba jsou skvělí trenéři.

Ondřej Prokop, rej Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme