Fotbalisté Sparty i Slavie postupují do závěrečného předkola Ligy mistrů, odvety zvládli vítězně

Fotbalisté Sparty postoupili do závěrečného 4. předkola Ligy mistrů. Po domácí remíze 1:1 na hřišti rumunského FCSB zvítězili 3:2. O první účast v hlavní fázi „milionářské“ soutěže po 19 letech se utkají s Malmö. Taktéž Slavia si zahraje závěrečné play off o účast v hlavní fázi Ligy mistrů. Pražané ve venkovní odvetě 3. předkola porazili Saint-Gilloise 1:0 a stvrdili postup po úvodním domácím vítězství 3:1 z minulého týdne.

Bukurešť/Brusel (Aktualizováno: 23:00 13. 8. 2024) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Oscar ze Slavie si kryje míč před Kevinem Mac Allisterem z Royalu Union

Oscar ze Slavie si kryje míč před Kevinem Mac Allisterem z Royalu Union | Foto: ddp USA | Zdroj: Profimedia

V základní sestavě Sparty namísto Jana Kuchty nastoupil Victor Olatunji, který před týdnem v úvodním utkání srovnal na 1:1. Hosté začali aktivně a ve 13. minutě skórovali. Hlavičku kapitána Asgera Sörensena po rohovém centru Haraslína ještě na brankové čáře zastavil Mihai Lixandru, ale Veljko Birmančević se už z dorážky nemýlil.

Na opačné straně Siyabonga Ngezana hlavičkoval do rukavic Petera Vindahla. Dánský gólman následně dlouhým výhozem našel Olatunjiho, jehož střelu pokryl Sebastian Tarnovanu.

V 26. minutě Joyskim Dawa v hlavičkovém souboji fauloval Olatunjiho a rozhodčí Morten Krogh po mírném váhání nařídil penaltu. Zodpovědnost vzal na sebe Birmančević , který ji bez problémů proměnil. Srbský křídelník zaznamenal pátou trefu v soutěžní sezoně a šestý dvougólový zápas v dresu Sparty.

V 37. minutě Birmančevičův centr našel ve vápně Lukáše Haraslína a ten povedenou ranou na vzdálenější tyč přidal třetí gól hostů. Slovenský reprezentant vstřelil druhou soutěžní branku v ročníku. Ze sparťanského sektoru, kde bylo přes 170 fanoušků, se začalo ozývat skandování „dejte jim bůra“.

Krátce nato po Haraslínově centru Olatunji hlavičkoval nad. Následnou kombinační akci zakončil Haraslín střelou do boční sítě.

Po hodině hry střelou zpoza vápna snížil kapitán Darius Olaru. Domácí si místy vytvořili optický tlak, dlouho se však nemohli prosadit. V 85. minutě ale Olaru nacentroval do šestnáctky a střídající Malcolm Edjouma dostal hlavou FCSB na dostřel. V pětiminutovém nastavení však Sparta nedopustila vyrovnání a oslavila postup.

Do hlediště stadionu Anderlechtu Brusel, kde Union našel pohárový azyl, dorazilo jen sedm tisíc diváků. Žádný očekávaný velký nápor Saint-Gilloise se v úvodu nekonal a Slavia poměrně s přehledem držela náskok z domácího zápasu.

Domácí výrazně zahrozili až v 39. minutě, kdy hlavičkoval Promise David a Pražany zachránila horní část břevna. Union byl aktivní i po změně stran, s Puertasovou střelou si ale poradil Antonín Kinský. Poté se nedokázal zorientovat ve vápně David a hosté odvrátili na roh.

Belgický vicemistr na zdramatizování dvojutkání neměl. Slávisté kontrolovali průběh a v 84. minutě definitivně rozhodli. Tomáš Chorý vystihl chybnou rozehrávku domácích, přiťukl míč Lukáši Provodovi a ten připravil na hranici malého vápna snadný gól pro Václava Jurečku, který byl na trávníku jen zhruba dvě minuty.

Svěřenci trenéra Jindřicha Trpišovského si o účast v hlavní fázi Ligy mistrů zahrají proti Lille. Dvojzápas proti čtvrtému týmu uplynulé sezony francouzské nejvyšší soutěže začnou příští úterý venku, k odvetě nastoupí o týden později ve středu doma.

Odvetné utkání 3. předkola fotbalové Ligy mistrů:

FCSB - Sparta Praha 2:3 (0:3)

Branky: 60. Olaru, 85. Edjouma - 13. a 28. z pen. Birmančevič, 37. Haraslín. Rozhodčí: Krogh - Rasmussen, Bramsen (všichni Dán.) - Van Boekel (video, Niz.). ŽK: Olaru, Baluta, Charalambus (trenér), Lixandru, Tarnovanu - Preciado, Sörensen, Birmančevič, Kuchta, Friis (trenér). Diváci: 28 875. První zápas: 1:1, postoupila Sparta.

Union Saint-Gilloise - Slavia Praha 0:1 (0:0)

Branka: 84. Jurečka. Rozhodčí: Jovanovič - Stojkovič, Mihajlovič - Markovič (video, všichni Srb.). ŽK: Vanhoutte, David - Zima, Diouf. Diváci: 7249. První zápas: 1:3, postoupila Slavia.

ČTK, tpk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme