Prohra, která nebolí. Slávisté postupují do základní skupiny Evropské ligy díky gólu Juráska

Fotbalisté pražské Slavie ve venkovní odvetě závěrečného 4. předkola Evropské ligy prohráli s Luhanskem 1:2, ale po domácím vítězství 2:0 prošli do skupiny. Zorja v odvetě po první půli vedla 2:0 poté, co se prosadili Danyjil Alefirenko a Denys Anťuch. V 83. minutě ale odmítl prodloužení střídající Matěj Jurásek.

Lublin (Polsko) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotbalista Slavie Ivan Schranz v souboji se soupeřem ze Zorya Luhansk

Fotbalista Slavie Ivan Schranz v souboji se soupeřem ze Zorya Luhansk | Zdroj: Profimedia

Slavia si zahraje skupinu Evropské ligy poprvé od sezony 2020/21, trojici soupeřů českému vicemistrovi určí páteční los. Pražané podruhé za sebou vyřadili ukrajinský celek, ve 3. předkole přešli přes Dnipro a díky tomu už před soubojem se Zorjou získali jistotu sedmé účasti v hlavní fázi pohárů po sobě. Za postup do skupiny Evropské ligy si červenobílí připíší prémii 3,63 milionu eur (asi 87,5 milionu korun).

Nabuzená Sparta, vystrašená Slavia i jistá Plzeň. České kluby slaví postupy v pohárové Evropě

Číst článek

Do základní sestavy Slavie se po zranění vrátil defenzivní záložník Oscar. Jeden z kapitánů Pražanů Holeš se po delší době posunul do středu pole z pozice stopera, kde zatím nastupoval v úvodu sezony. Zorju po rezignaci trenéra Lalatoviče na rozdíl od prvního duelu vedl dosavadní asistent Bartulovič, který ponechal rozestavení s třemi stopery.

První poločas

V úvodu se zdálo, že Pražané na poloprázdném stadionu pro 15 tisíc diváků budou kontrolovat průběh. Z počáteční mírné převahy ale žádnou vyloženou šanci nevytěžili, v 17. minutě Provodovo střílené zakončení z úhlu pokryl domácí gólman.

Ve 32. minutě Zorja, která ve 4. předkole proti Slavii vstoupila do letošní pohárové kvalifikace, otevřela skóre. Alefirenko napřáhl zhruba z 25 metrů a ranou k tyči zaskočil brankáře Koláře.

Další slabší chvilku si gólman Pražanů vybral po 40 minutách. Anťuch po brejku dlouho postupoval ze strany sám na branku a střelou na bližší tyč propálil nejistého Koláře. Červenobílí poprvé v sezoně inkasovali v jednom utkání dvakrát.

Druhý poločas

Trenér Trpišovský po přestávce dvakrát vystřídal a stáhl stopera Ogbua a křídelníka Douděru. Místo nich naskočili Ševčík s Juráskem. V 48. minutě po Zafeirisově centru z pravé strany hlavičkoval Schranz, ale brankáře nepřekonal a na dva góly proti Dnipru nenavázal.

Za chvíli zpoza vápna o kousek minul Jurásek. Prosadit se nedokázal ani v 63. minutě Zafeiris, jehož nadvakrát vychytal Turbajevskij. Zatímco před týdnem Slavia doma dominovala a vytvořila si řadu velkých šancí, v odvetě se trápila.

V 76. minutě naopak třetí celek minulé sezony ukrajinské ligy dělily centimetry od třetího gólu, který by v tu chvíli znamenal postup. Po Anťuchově centru se sám před Kolářem zjevil Vantuch, slávistický brankář ale se štěstím udržel míč těsně před čárou.

V 83. minutě se Pražané dočkali snižující trefy. Na Masopustův centr z pravé strany si naběhl oslavenec Jurásek a razantní hlavičkou nedal brankáři šanci. Dvacetiletý křídelník skóroval poprvé v sezoně.

Za další tři minuty mohli domácí opět vést o dva góly, únik střídajícího Gorbače ale zlikvidoval Kolář. Slávisté už závěr zvládli a mohli slavit vydřený postup, i když v desátém soutěžním utkání sezony poprvé prohráli. Venku v pohárech zvítězili Pražané v jediném z posledních sedmi duelů.

Odvetné utkání 4. předkola fotbalové Evropské ligy (hráno v Lublinu):

Zorja Luhansk - Slavia Praha 2:1 (2:0)
Branky: 32. Alefirenko, 41. Anťuch - 83. Jurásek. Rozhodčí: Brisard - Danos, Berthomieu - Millot (video, všichni Fr.). ŽK: Snurnicyn (Luhansk). První zápas: 0:2, postoupila Slavia.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme