Španělé porazili Albánii a vyhráli skupinu B, Itálie po remíze s Chorvatskem slaví postup z druhého místa

Španělští fotbalisté vyhráli na mistrovství Evropy v Německu i třetí zápas, Albánii porazili 1:0 a ovládli skupinu B bez ztráty bodu. Naopak balkánský tým prohrál podruhé, obsadil s jediným bodem poslední místo i kvůli souběžné remíze Italů s Chorvaty a na šampionátu skončil.

Berlín (Aktualizováno: 23:38 24. 6. 2024) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Luka Modrić a Riccardo Calafiori ve vzájemném souboji

Luka Modrić a Riccardo Calafiori ve vzájemném souboji | Foto: Angelika Warmuth | Zdroj: Reuters

Jediný gól v utkání hraném v Düsseldorfu vstřelil ve 13. minutě Ferran Torres. Španělsko zvítězilo i v devátém vzájemném zápase. Osmifinále ho čeká 30. června v Kolíně nad Rýnem proti jednomu z celků, který se umístí na třetí pozici.

Španělé už před výkopem měli jistotu prvenství ve skupině po výhrách 3:0 nad Chorvaty a 1:0 nad obhájci zlata Italy. Trenér Luis de la Fuente proto vyměnil prakticky celou sestavu. V zahajovací jedenáctce Albánců znovu nastoupil sparťanský záložník Qazim Laci.

První poločas nabídl dominanci Španělů. To nejdůležitější se v něm odehrálo ve 13. minutě, kdy se „La Roja“ ujali vedení. Dani Olmo našel za obranou balkánského celku Torrese a ten se střelou na vzdálenější tyč nemýlil.

Útočník Barcelony v závěru úvodního dějství po centru hlavičkoval nad. Ještě v první půli Albánci, kteří ovládli kvalifikační skupinu před Čechy a Poláky, mohli srovnat. Kristjan Asllani vypálil z dálky, jenže gólman David Raya se natáhl a zabránil vyrovnání.

Zkraje druhé půle Joselu zakončil nad. V 64. minutě španělský brankář zneškodnil střelu střídajícího Armanda Brojy. V nastavení mohl útočník Fulhamu srovnat, jenže jeho střelu ve vápně lapil Raya. Albánci navzdory závěrečnému tlaku už nedokázali srovnat. Španělé na turnaji ještě neinkasovali.

Nový rekord smutného Modriče

Luka Sučić už v páté minutě protáhl brankáře Gianluigiho Donnarummu, ve zbytku prvního poločasu už k němu ale italská defenziva nikoho nepustila. Také nový italský útočník Mateo Retegui se uvedl dvěma střelami, které ale zadáci zblokovali.

Italové sklidili velkou kritiku za to, že v utkání se Španělskem vypálili jen čtyři střely, tak skromnou bilanci neměli v žádném zápase skoro půl století. Tentokrát jich stihli šest už za poločas, přestože v držení míče měl jasně navrch soupeř. Brankář Dominik Livaković úspěšně zasáhl při hlavičce Alessandra Bastoniho a Lorenza Pellegriniho pokusu z hranice šestnáctky.

Do druhého poločasu vyběhl v italské dresu na hřiště Davide Frattesi, už po sedmi minutách zahrál rukou a Modrić dostal po kontrole u videa šanci kopat penaltu. Donnarumma, hrdina penaltového rozstřelu z minulého finále, ale směr míče vystihl. Hned z dalšího útoku vyrazil střelu Anteho Budimira, ale proti Modričově dorážce byl bezmocný.

Pro chorvatského kapitána to byl 26. gól v reprezentaci, rekord Rakušana Ivicy Vastiče z roku 2008 překonal o 32 dní.

Jeho spoluhráči dlouho drželi těsný náskok, i když jen za cenu šesti žlutých karet. V osmé minutě nastavení však střídající Mattia Zaccagni svým prvním gólem v reprezentaci vyrovnal a zařídil pro squadru azzurru druhé místo ve skupině B za Španělskem. Chorvati tak budou muset čekat, jestli proklouznou do osmifinále z třetího místa. Se dvěma body a skóre 3:6 jsou jejich naděje minimální.

Skupina B:

Düsseldorf: Albánie - Španělsko 0:1 (0:1)

Branka: 13. Torres. Rozhodčí: Nyberg - Beigi, Söderqvist (všichni Švéd.) - Dingert (video, Něm.). ŽK: Bajrami, Berisha - Vivian. Diváci: 40.586.
Sestavy:
Albánie: Strakosha - Balliu, Djimsiti, Ajeti, Mitaj - Ramadani, Asllani - Asani (81. Muci), Laci (70. Berisha), Bajrami (70. Hoxha) - Manaj (59. Broja). Trenér: Sylvinho.
Španělsko: Raya - Navas, Vivian, Laporte (46. Le Normand), Grimaldo - Zubimendi, Merino - Torres (72. Yamal), Olmo (84. Baena), Oyarzabal (62. López) - Joselu (72. Morata). Trenér: Fuente.

Lipsko: Chorvatsko - Itálie 1:1 (0:0)

Branky. 55. Modrič - 90.+8 Zaccagni. Rozhodčí: Makkelie - Steegstra, De Vries - Dieperink (video, všichni Niz.). ŽK: Sučič, Modrič, Ivanušec, Pongračič, Stanišič, Brozovič - Calafiori, Fagioli, Spalletti (trenér). Diváci: 40.000.
Sestavy:
Chorvatsko: Livakovič - Stanišič, Šutalo, Pongračič, Gvardiol - Modrič (80. Majer) , Brozovič, Kovačič (70. Ivanušec) - Sučič (70. Perišič), Kramarič (89. Juranovič), Mario Pašalič (46. Budimir). Trenér: Dalič.
Itálie: Donnarumma - Di Lorenzo, Bastoni, Calafiori, Darmian (81. Zaccagni) - Barella, Jorginho (81. Fagioli) - Raspadori (75. Scamacca), Pellegrini (46. Frattesi), Dimarco (57. Chiesa) - Retegui. Trenér: Spalletti.

tpk, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme